5 namirnica koje treba izbjegavati dok dojite

2 min čitanja

Upravo ste proveli devet mjeseci brinući se oko toga što ćete jesti i piti za razvoj vaše bebe – a sada kada dojite trebali biste pripaziti na neke moguće reakcije na hranu.
Važno je da zadržite redovite obroke dok dojite kako biste dobili esencijalne nutrijente i povisili razinu mlijeka. Ne reagiraju sve bebe jednako na istu hranu, a mi donosimo pet namirnica koje mogu uzrokovati probleme.

1.Kava

Znamo da trebate svoju kavu sada kada ne spavate dovoljno. Malo kofeina može biti u redu, ali trebate znati da dio njega dospije u vaše mlijeko. Bebino tijelo nije spremno probaviti kofein brzo kao tijelo odraslih, pa ako očekujete da će vam beba uskoro zaspati, ipak pričekajte da popijete kavu nakon što zaspi.

2. Riba

Ne trebate u potpunosti izbjegavati ribu, ali budite izbirljivi oko vrste morske hrane koju jedete. Neke ribe u sebi mogu imati puno žive, koja može dospjeti u vaše mlijeko. Slijedite ista pravila o jedenju ribe kao i kad ste bili trudni i sve će biti ok.

3. Mliječni proizvodi

Oni su jedna od najproblematičnije hrane što se tiče dojenja. Ako je beba uznemirena nakon dojenja, ima ekceme ili druge kožne probleme, ne može spavati… prvi korak je izbaciti mliječne proizvode. Iako izbjegavanje mliječnih proizvoda može biti teško, preporuka je da ih izbacite iz prehrane na nekoliko tjedana kako bi isključili alergiju bebe na iste. Ukoliko dođe do znatnog poboljšanja nakon pokusnog perioda, alergija na mliječne proizvode je vjerojatno uzrok tegoba vaše bebice.

4. Citrusi

Probavni trakt vaše bebe je još nezreo, a neke komponente u citrusima mogu biti posebno iritantne i teške za njega. Mogu uzrokovati bljuckanje, nervozu i pelenski osip. Ako žudite za vitaminom C posegnite radije za ananasom i mangom.

5. Kikiriki

Ukoliko postoji povijest alergije na kikiriki u obitelji svakako ga izbjegavajte dok dijete ne prestanete dojiti. Alergeni iz kikirikija prenose se u majčino mlijeko pa ako niste sigurni ima li vaša beba alergiju na isti, pripazite na njezino teško disanje i osip nakon što ste konzumirali kikiriki i dojili jer to može biti znak alergije.

Za Bipo klub časopis Mama&Beba