9 mjeseci sjaja: Kako njegovati tijelo i kožu trudnice

5 min čitanja

Kad prvi put postaješ majka, kreću predivne, ali i izazovne promjene na tvojoj koži. Evo nekoliko savjeta kako sigurno i jednostavno njegovati kožu tijekom trudnoće te što sve možeš očekivati.

Promjene na koži tijekom trudnoće su neizbježne. U većini slučajeva, problemi kao što su akne, beživotna koža i opadanje kose prirodno se riješe nakon prvog tromjesečja, a koža nakon tog perioda izgleda zanosno. No ima i kompletno obrnutih slučajeva! Stoga ti donosimo popis najčešćih promjena na koži i kako se nositi s njima. 

Hormonske akne

Ako si mislila da si završila s aknama u tinejdžerskim godinama, to nažalost nije točno. Hormonske promjene, povećana osjetljivost i pojačano izlučivanje ulja, kao i pretjerano suha koža, mogu uzrokovati akne tijekom trudnoće. Ono što je super da se može liječiti tijekom trudnoće, stoga nemoj čekati. Posjeti svog liječnika ili dermatologa i saznaj što možeš učiniti kako bi poboljšala zdravlje kože i prirodnim putem smanjila akne.

Pigmentacija

Povećana osjetljivost na sunce, u kombinaciji s hormonskim fluktuacijama, može uzrokovati pigmentaciju po cijelom tijelu, pa čak i na naborima poput vrata ili ispod pazuha. To čini nanošenje odgovarajuće kreme za sunčanje još važnijim. Sada si također sklona melazmi.

Ovo je vrsta hiperpigmentacije uzrokovane prekomjernom proizvodnjom melanina, koja se može pojaviti u obliku tamnih ili smeđih mrlja u blizini čela, gornjih usana, jagodica itd. Također, svi imamo liniju koja prolazi niz trbuh poznatu kao linea alba (lat. bijela linija). Tijekom trudnoće ova linija potamni i postane smećkasta, a tada se naziva linea nigra (lat. crna linija). To je uzrokovano hiperpigmentacijom i obično se vraća u svoj izvorni izgled nakon trudnoće.

Strije

Strije su jedan od najčešćih problema s kojima se žene susreću tijekom trudnoće. Iako je koža obično prilično elastična, kada je previše rastegnuta, dolazi do trajnog pucanja kolagenskih i elastinskih vlakana u tkivu. Važno je redovito hidratizirati kožu, osobito tijekom trudnoće. Dobar losion može pomoći kod povećane suhoće ili svrbeža kože, ali neće u potpunosti spriječiti nastanak strija. Ako želiš smanjiti strije, nemoj čekati nekoliko mjeseci ili odgađati misleći da će nestati. Počni raditi na njima s pravim tretmanima i proizvodima čim ti liječnik da zeleno svjetlo.

Super opciju pronađi u BIPI! Potraži asortiman Afrodita proizvoda i odaberi nešto za sebe, bilo da si u slatkom iščekivanju ili si već rodila. Afrodita Mom Natural je 100 % prirodan maslac protiv strija. Pomaže u sprječavanju nastanka strija, a karite maslac i ulje makadamije daju izvrsnu mazivu konzistenciju. Maslac je bez silikona, parafina, mirisa i konzervansa te je 100 % certificirani prirodni proizvod.

Nemoj preskakati rutinu njege kože – prilagodi je!

Ima slučajeva u kojima trudnice odluče da ništa neće koristiti za svoju kožu – to se nikako ne preporučuje. Još uvijek trebaš koristiti proizvode za čišćenje lica, kremu za sunčanje, hidratantnu kremu i slične proizvode kako bi održala zdravlje svoje kože. Često hidratiziraj kožu kako bi izbjegla strije, smanjila svrbež i umirila suhu kožu uzrokovanu trudnoćom. Posebno hidratiziraj koljena, laktove i bradavice jer ovi dijelovi tijela imaju tendenciju da postanu još suši.

“Pokušaj koristiti više prirodnih i organskih proizvoda.”

Krema za sunčanje je tvoj najbolji prijatelj

Zbog povećane osjetljivosti, tvoja se koža možda neće dobro nositi sa suncem ili novim proizvodima za njegu kože. 

“Nikad ne izlazi bez kreme za sunčanje, pogotovo tijekom trudnoće jer je tvoja koža u ovom trenutku osjetljivija na sunce.”

Pobrini se da nosiš zaštitnu odjeću poput šešira i sunčanih naočala. Koristi kremu sa zaštitnim faktorom 30 ili više i maži ​​je nanovo svaka 2-3 sata kako bi neprestano djelovala i štitila tvoju kožu. 

Privremeni bye-bye noćnim regenerativnim kremama 

Preporuča se da na neko vrijeme staneš s korištenjem noćnih krema za regeneraciju kože, posebice one koje sadrže retinoide ili salicilnu kiselinu. 

Studije pokazuju da kontinuirana uporaba retinoida tijekom trudnoće može uzrokovati urođene mane. Ovo je jedan sastojak koji definitivno ne smiješ primjenjivati ​​tijekom trudnoće ili dok pokušavaš zatrudnjeti. 

Dodaj serum vitamina C u svoju rutinu njege lica i tijela

Serum s vitaminom C u svrhu posvjetljivanja izvrstan je antioksidans i siguran za korištenje tijekom trudnoće. Pomaže u obnavljanju tkiva, zacjeljivanju i održavanju tvoje kože zdravom i sjajnom.

SAMO NAJBOLJE ZA TVOJU I BEBINU KOŽU

Jesi li znala da na policama BIPE možeš pronaći i Mustela proizvode? Ovaj ekspert u njezi kože beba i trudnica poznat je po svojim strogim standardima i nadzoru dermatologa i pedijatara zbog čega opravdava povjerenje majki diljem svijeta. Svrati u BIPU i opremi se pažnjom kakvu i zaslužuješ!