Trudnoća po tjednima

22. tjedan

RAZVOJ BEBE

Beba je teška oko 400 grama, a dugačka oko 28 centimetara.

Konture lica i tijela su poput novorođenčetovih, samo znatno manje. Na licu su sve strukture jasno razvijene, vide se obrisi usana, nosa, obrva, a oči, iako zatvorene, gotovo su potpuno razvijene, nedostaje samo pigment u šarenici. U vilicama se razvijaju zubni pupoljci.

Mozak intenzivno raste, a pojavljuju se i nove sinapse, tj. spojevi između živčanih stanica. Razvija se osjet dodira.

Beba sada već ima jasne faze budnosti i sna. Tijekom aktivnih faza dodiruje se i polako postaje toga svjesna. Na koži, koja je sve manje prozirna, nalaze se lanugo dlačice, a pojavljuju se i žlijezde lojnice i bore. Ako je riječ o dječaku, počinju se spuštati testisi iz trbušne šupljine u mošnje.

TIJELO TRUDNICE

Trbuh trudnice i dalje raste, što se znatno osjeti.

Sve promjene vezane uz rast maternice sve više dolaze do izražaja. Zbog pritiska na probavne organe mogući su problemi s probavom, a zbog moguće kompresije velikih krvnih žila, moguće su vrtoglavice, pogotovo pri ustajanju, zato treba biti na oprezu.

Zbog hormonskih promjena moguće su promjene na koži, vidljive su tamnije pigmentirane zone, bradavice postaju još tamnije, a moguća je i pojačana dlakavosti kao i pojava akni.

Kosa i nokti brže rastu i čini se da su nokti malo drugačije teksture. Strije, koje se mogu pojaviti, posljedica su rasta maternice i rastezanja kože.

U ovoj fazi trudnoće anemija postaje izraženija. Povećava se volumen krvi uglavnom na račun plazme, a ne na račun krvnih stanica pa treba paziti na dovoljan unos željeza, poglavito kroz prehranu.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB