Trudnoća po tjednima

41. tjedan

RAZVOJ BEBE

Beba je teška oko 3500 grama, a dugačka oko 50 centimetara.

Težina je u ovoj fazi trudnoće veoma varijabilna. Bebe se rađaju uglavnom s težinom od 2700-4000 grama, što je sve uredan raspon.

Svi organski sustavi su spremni za porođaj i život izvan matenice, a beba sada samo nakuplja mast u masnom tkivu, 20-ak grama dnevno.

Iako je termin prekoračen, bebi je sasvim dobro unatoč tome što u maternici ima sve manje mjesta zbog čega su joj pokreti sve slabiji. Posteljica i dalje dostatno funkcionira i doprema dovoljne količine hranjivih tvari i kisika bebi, no potreban je pojačani nadzor.

TIJELO TRUDNICE

Iako je datum termina prošao, s trudnoćom nema znatnijih promjena.

Manje od 5% žena rodi na dan termina koji se računa od prvog dana zadnje menstruacije pa je moguće da je do oplodnje došlo koji dan kasnije i trudnoća je “mlađa”.

Maternica je velika pa uz povećanu nervozu, zbog prelaska termina, trudnicu muče i standardne trudničke tegobe.

Organizam je u potpunosti spreman za porođaj, a i svakog trenutka mogu se očekivati neki znakovi početka porođaja kao što su kontrakcije, ubrzana peristaltika, sukrvavo-sluzavi iscjedak, otjecanje plodne vode itd.

U ovom tjednu pregledi se obavljaju češće, uglavnom svaka dva dana.

Ako porođaj ne krene spontano, a u većine trudnica krene do kraja ovog tjedna, treba razmisliti o indukciji kako bi se umanjile mogućnosti za neki neželjeni incident.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB