Klopa

KLOPA

Što skuhati svojim mališanima? Inspiraciju za ukusne i zdrave obroke pronađi u našim video receptima.

Juha od bijelog graha i rajčice

Sastojci

  • 1 ½ žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 srednji žuti luk ili srebrenac
  • 1 režanj češnjaka
  • 2  mrkve 
  • 3 čajne žličice balsamskog octa
  • 1 limenka pelata
  • 3 grančice svježeg timijana
  • 2 šalice juhe od povrća
  • ¼ šalice indijskih oraha
  • 1 ½ šalice kuhanog bijelog graha
  • 3 šalice baby špinata
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 prstohvat mljavenog papra

Upute za pripremu


Zagrijte ulje u velikom loncu na srednju temparaturu. Dodajte sitno nasjeckani luk i nekoliko prstohvata soli i papra. Pirjajte nekoliko minuta, miješajte, a zatim dodajte protisnuti češnjak i mrkve nasjeckanu na tanke kolutiće. Kuhajte sve dok luk nije mekan i proziran, a mrkva omekša ( 8 do 10 minuta).
Dodajte rajčice, te ih zgnječite i razdrobite drvenom kuhačom. Začinite sa još malo soli i papra i kuhajte još 8 minuta ili dok se rajčica ne skuha i sasvim raspadne na komadiće.
Dodajte balsamski ocat, promiješajte i pustite da ispari na oko 1 minutu. Dodajte indijske orahe, polovicu bijelog graha, grančicu timijana, povrtni temeljac i pirjajte 20 minuta, povremeno miješajući.
Uklonite grančice timjana iz posude i pažljivo ulijte smjesu u mješalicu (blender). Miskajte juhu i do kraja začinite solju i paprom. Ako je juha previše gusta, dodajte malo više juha ili vode.
Ulijte smjesu juha natrag u lonac. Dodajte preostali grah i špinat i kuhajte na laganu vrućinu sve dok špinat ne povene. Provjerite začinjenost  i poslužite.