Majke

Pomoć partnera

Kako potaknuti partnera da mi više pomaže?

Dani kad je „ženi bilo mjesto u kuhinji/kući“ odavno su iza nas. Moderno doba donijelo je blagodati drukčijeg razmišljanja, pa znamo da je ravnopravna podjela kućanskih poslova ono čemu bi svi supružnici i partneri trebali težiti. Ne postoje „muški“ ili „ženski“ poslovi – postoje kućanski poslovi koje partneri trebaju ravnopravno podijeliti između sebe. A to je posebno bitno u razdoblju kad na svijet dođe i dijete.

Recite mu jasno i glasno

Znate kako muškarci i žene različito funkcioniraju? Da, muškarci često ženama prigovaraju da im nisu dovoljno jasno (ili uopće) rekle što i kako žele. Ponekad se problemi riješe kad žena partneru kaže točno što želi. Tako je i s kućanskim poslovima, te poslovima oko djeteta. Zamislite to ovako: vaš partner kaže da nije znao da treba oprati posuđe – nemojte se ljutiti i misliti da laže – njegov mozak možda stvarno nije „vidio“ da posuđe treba oprati. Pokušajte preduhitriti ovakvu prepirku i jednostavno ga zamoliti da opere posuđe. Mogli biste se iznenaditi rezultatom.

Isti recept možete ponoviti s drugim kućanskim poslovima, a ako je vaš partner muškarac „od popisa“, ne libite se napraviti popis raspodjele kućanskih poslova i navesti kad koji posao treba obaviti. Ako to predstavite na pravi način, on neće zazirati od popisa, nego će ga s pažnjom slijediti.

Recite mu kako

Ako mu date neki zadatak, a vaš partner kaže da ne zna kako to učiniti ili pak napravi, ali rezultat vas ne zadovoljava – nemojte se ljutiti, možda opet nije kriv. Iako je sada drukčije vrijeme, sjetite se da majke nekad nisu učile mušku djecu kako se obavljaju kućanski poslovi. Ako vaš partner nije iskusio samački život, možda nešto uistinu ne zna napraviti. Strpljivo mu objasnite, pa idući put kad taj isti posao napravi kako treba, pohvalite.

„Dječji poslovi“

Kad stigne beba, imajte na umu da ni vama sve nije niti lako, niti znate sve kako i što treba napraviti – a vama pomaže instinkt. Objasnite muškarcu koliko je posla oko djeteta, krenite korak po korak, pa mu dajte zadatke koje vi u tom trenutku ne možete obaviti. Trudite se da ga izložite svim poslovima, kako se ne bi osjećao isključen, te kako bi sve pokušao napraviti, najbolje pod vašim nadzorom prvi put.

Imajte na umu da se mnogi muškarci na neki način boje da ne ozlijede malu bebu, pa zato mogu izbjegavati neke poslove. Pokušajte imati razumijevanja, jer će vaš partner vjerojatno bolje funkcionirati i odraditi posao ako ste vi strpljiva učiteljica koja će mu pomoći dok uči.

Ne zaboravite na vas

Na kraju dana, ili u bilo kojem trenutku koji ulovite za sebe, pričajte s partnerom, recite mu koliko vam znači njegova potpora, pohvalite ga za trud. Ne zaboravite da ste vi okosnica obitelji i da morate njegovati svoj odnos.

Nataša Krstičević – za BIPO KLUB