Trudnice

NAJBOLJE VJEŽBE U TRUDNOĆI – Kegelove vježbe

Tjelovježba, bilo da je riječ o povećanoj količini kretanja ili aktivnom provođenju individualnih ili grupnih oblika rada, tijekom trudnoće ima velik učinak na cjelokupno stanje trudnice neovisno o tome je li riječ o početku trudnoće ili vremenu neposredno prije porođaja. U sklopu tih aktivnosti koje su izabrane uz savjetovanje liječnika s obzirom na stanje trudnoće postoje određene vježbe koje načinom izvođenja, intenzitetom te s obzirom na uključene mišićne skupine trudnice najviše trebaju.

Nazvane su po Arnoldu Kegelu, ginekologu koji ih je još 40-ih godina dvadesetog stoljeća predložio kako bi se ženama olakšao porođaj te izbjegle nuspojave kao što su urinarna inkontinencija ili problemi kontrole mokraćnog mjehura. Kegelove vježbe učvršćuju mišiće stabilizatore zdjelice koji okružuju mokraćnu cijev, mjehur, rektum i maternicu. Prvi učinci vidljivi su već nakon nekoliko tjedana, a jačanjem spomenute regije sprječavamo urinarnu inkontinenciju kao problem s kojim se susreće gotovo 70% trudnica.

Vježbe uključuju kontrakcije vaginalnih i rektalnih mišića kroz osjećaj kao da želimo u isto vrijeme stisnuti te podignuti obje regije. Važan preduvjet prije početka Kegelovih vježbi jest ispražnjen mokraćni mjehur. Kontrakcije se na početku drže svega nekoliko sekundi te s vremenom postaju sve duže, lakše i kontroliranije. Također moramo biti oprezni te ih izvoditi koristeći samo mišiće vagine i rektuma, u što ćemo biti sigurni ako prilikom izvođenja ne uvlačimo trbušne mišiće, ne spajamo noge ili ne kontrahiramo mišiće stražnjice.

S vremenom će kontrakcije uspjeti trajati do čak 15-ak sekundi te će osjećaj kontrole zdjelične regije, njezinim jačanjem, postajati sve prisutniji, čime utječemo na psihičku opuštenost.

 

Vedran Ćosić
za BIPO KLUB

www.taja.hr