Trudnice

Oblici tjelovježbe u trudnoći

U današnje vrijeme svakim se danom dolazi do novih spoznaja u svim znanstvenim disciplinama.

Jedna od njih je i kineziologija, znanost o pokretu te, mogli bismo reći, jedna od najvažnijih disciplina kada govorimo o želji za zdravim i dugotrajnim životom. Imajući to na umu, svakome je dostupan niz oblika aktivnosti i tjelovježbi počevši od osnovnih oblika rekreacije poput boravka u prirodi, više hodanja radi izbjegavanja sjedilačkog načina života modernog čovjeka do nešto naprednijih oblika aktivnosti koji uključuju profesionalno vodstvo.

Ništa manja ponuda nije ni za trudnice ili one koje su tek postale majke. Problem može nastati na početku kada se pitamo što je za nas najbolje. O izboru najboljeg odlučujete sami, ali ipak postoje određeni uvjeti koji trebaju biti zadovoljeni. Među njima je najvažniji umjerenost treninga.

Rješavanje početnih nedoumica itekako će olakšati profesionalno vodstvo, odnosno odgovarajuća osoba koja je, slično kao i vaš liječnik, odgovorna za vaše zdravlje, fizičko stanje, napredak te programiranje treninga tijekom cijele trudnoće.

 

Kao i kod svakog drugog ciklusa treninga, tako se i u trudnoći s intenzitetom počinje postupno, ovisno o vašem napretku i stupnju trudnoće. Stoga je idealno početi s aktivnostima lakšeg intenziteta poput vožnje bicikla u fitness centru ili kod kuće, što je potpuno sigurno zbog biomehanike pokreta. Također, hod te brži hod na traci imat će isti utjecaj na vaše zdravlje, pogotovo ako ste bili aktivni trkač prije trudnoće. Kod ove dvije aktivnosti trebamo pripaziti na srčanu frekvenciju koja je pokazatelj intenziteta, održavajući je ispod vrijednosti od 130-140 otkucaja u minuti. Aktivnosti u vodi pružaju nam najveću sigurnost kada je riječ o treningu. Vježbama i kretnjama u vodi te plivanjem uz pozitivne učinke na kardiovaskularni sustav opuštamo tijelo, pružamo mu osjećaj ugode, hidromasaže te povećavamo tjelesnu temperaturu na manje naporan način. Vježbe disanja i joga su nešto statičniji, ali itekako dobar način nastavka ili početka bavljenja tjelovježbom u trudnoći. Osobe koje su se bavile navedenim oblicima tjelovježbe teško će odustati od njih ili ih promijeniti za vrijeme trudnoće. Tim treninzima utječemo na fleksibilnost, pravilno disanje, razvoj snage mišića stabilizatora trupa i zdjelice te koordinaciju i ravnotežu.

Kada je riječ o vježbama i odabiru fitness centra kao mjesta za trudničku tjelovježbu, govorimo o povjerenju prema profesionalnom vodstvu - treneru kao ključnom preduvjetu početka treninga. Najveći strahovi od tjelovježbe upravo su od takvog vježbanja zbog čestih stereotipa o fitness centru kao prostoru gdje su rekviziti samo utezi i teške sprave i gdje se naporno vježba. U fitness centru je vaš trener, odnosno osoba zadužena za efektivnost vašeg boravka ondje i potpunu sigurnost pri izvedbi zadanih vježbi bilo da je riječ o treninzima na spravama, vježbama za koje se koristimo težinom vlastitog tijela tzv. bodyweight vježbama ili slobodnim utezima.

 

Vedran Ćosić
za BIPO KLUB

www.taja.hr