Trudnice

ŠTO POSLIJE? – Uvod u postnatalni trening

Najčešći razlog postporođajne neaktivnosti jest strah i neznanje kada te smije li se uopće početi s tjelovježbom. Smatra se da je 40-ak dana nakon porođaja, pod pretpostavkom da je on bio vaginalni, potpuno sigurno početi s aktivnostima. One, kao i prenatalni treninzi, moraju biti programirane ili čak pod vodstvom osobe educirane u rekreaciji za koju ste se odlučili te nakon odobrenja vašeg liječnika. Ako je porođaj bio carskim rezom, govorimo o složenijem i dužem oporavku zbog same prirode zahvata i reza. Tu ne mislimo na potpuni prekid kretanja i neaktivnost, već na aktivnosti poput laganog hodanja na pokretnoj traci ili svježem zraku.

Mišići trbušne regije dio su tijela kod kojih se događaju najveće promjene u strukturi, položaju i snazi te se njima treba posebno posvetiti. Često nakon porođaja nastaje osjećaj kao da se nešto pomaknulo, zarotiralo u trbušnim mišićima, što je sasvim normalna pojava s obzirom na to da se tijekom 9 mjeseci s rastom djeteta povećava volumen trbuha, a za vrijeme porođaja taj isti volumen vraća se na staro. Tada je potrebno pričekati kako bi se utvrdilo da su mišići barem djelomično zauzeli svoje mjesto kako preranim početkom tjelovježbe ne bi ostali trajno razdvojeni. Tijelo će i drugim signalima poput jačega ili opetovanoga krvarenja upozoriti da smo prerano počeli ili da je intenzitet treninga prejak u odnosu na naše trenutačno stanje.

Tjelovježbom nakon porođaja utječemo na redukciju potkožnoga masnog tkiva te nepotrebno nakupljenih kilograma tijekom trudnoće. Također vraćamo tijelu prvotni opseg pokreta u svim zglobnim strukturama kao što su mišići lumbalnog dijela kralježnice. Intenzitet i trajanje treninga postupno se povećavaju, a najvažniji je upravo kontinuitet istih vježbi s naglaskom na rješavanje problema bolnih dijelova tijela, povećanje aerobnih kapaciteta, mišićne izdržljivosti te fleksibilnosti.

Time i sama briga oko djeteta postaje lakša, količina energije se povećava, nestaje osjećaj kroničnog umora i neispavanosti te se cjelokupni procesi izmjene tvari u organizmu ubrzavaju. Čak i ako nam tjelesna aktivnost prije ili tijekom trudnoće nije bila navika, tijelo će brzo prepoznati i prihvatiti pozitivne učinke vježbanja u tom najposebnijem razdoblju života svake žene – majčinstvu.

Vedran Ćosić

za BIPO KLUB

www.taja.hr