Balansirana prehrana: Što to znači za tebe i tvoje dijete?

4 min čitanja

Kad kuhate i uživate u hrani zajedno kao obitelj, to može uvelike pomoći tvom djetetu da razvije pravilne prehrambene navike za cijeli život.  

Kad svom djetetu osiguravaš raznovrsnu prehranu, sigurna si da dobiva sve bitne vitamine, minerale i druge hranjive tvari potrebne za rast i razvoj. Nastavi čitati i saznaj što podrazumijeva uravnotežena prehrana te koliku ulogu imaš u stvaranju pravilnih navika svog djeteta.

Što je balansirana prehrana?

Za dobru prehrambenu ravnotežu, osiguraj da dijete jede širok raspon hranjivih namirnica iz svih skupina. To uključuje kombiniranje ovih namirnica: 

 • puno voća i povrća (više povrća nego voća)
 • integralne žitarice (npr. smeđa riža, kruh i tjestenina od cjelovitog zrna)
 • grah i leća
 • nemasno meso i riba 
 • orašasti plodovi i sjemenke

Kako potaknuti dijete na balansiranu prehranu?

Najbolji način je učiniti hranu zabavnom. Hrana nikako ne bi trebala biti nešto na što prisiljavaš dijete. Saznaj nekoliko super savjeta kako uravnoteženu prehranu učiniti zabavnom i zanimljivom!

Prije svega, budi dobar uzor. Kao roditelj, bitno je da pokažeš pravi primjer. Neka dijete prati obroke koje radiš. Pokaži koliko uživaš u hrani! Najbitnije od svega, sama ćeš se osjećati dobro, a i pokazat ćeš kako dobra briga o sebi izgleda. Ne zaboravi da različite boje voća i povrća sadrže različite kombinacije hranjivih tvari. Pokušaj staviti što više različitih boja hrane na djetetov tanjur kako bi osigurala veliki izbor hranjivih tvari. O toga možete napraviti igru – neka dijete imenuje boje koje ima na tanjuru ili smisli neko drugo voće ili povrće s tom istom bojom.

Probudite kreativnost u kuhinji! Reži hranu u smiješne oblike, pravi “lica” od hrane s djetetom i uživajte u procesu pripreme obroka. Neka tvoj mališan eksperimentira s različitim okusima i teksturama hrane.

Djeca vole biti uključena u donošenje odluka. Neka tvoje dijete izabere što želi jesti za doručak ili večeru iz odabrane skupine namirnica. Također je super uključiti dijete u kupovinu hrane. Pričajte o tome odakle je došlo voće i povrće!

Koju hranu trebam ograničiti?

Neke namirnice nisu bitne u dječjoj prehrani. Takva hrana je općenito bogata zasićenim mastima, dodanim šećerima ili dodanom soli. U redu je jesti male količine ovakve hrane kao dio uravnotežene prehrane, no ona bi trebala biti ograničena u svakodnevnoj prehrani tvog djeteta. 

Konzumiranje velikih količina može dovesti do prekomjerne tjelesne težine (Hrvatska je među najgorim europskim zemljama po pretilosti djece!) ili razvoja bolesti u kasnijem životu. Ovo su neki od primjera namirnica koje bi valjalo ograničiti:

 • slatki keksi, torte i slastice
 • mesne prerađevine i kobasice
 • sladoled i čokolada
 • hamburgeri iz trgovine, pizza i pržena hrana
 • čips i druge masne i/ili slane grickalice
 • vrhnje i maslac
 • jela i bezalkoholna pića zaslađena šećerom

Kako bi djetetu lakše pomogla razviti pravilne prehrambene navike, evo nekoliko savjeta koji će ti tu tome pomoći!

Umjesto puno maslaca, margarina, vrhnja za kuhanje ili kokosovog ulja, koristi biljna ulja, namaze, maslace i paste od orašastih plodova te avokado. Svakako čitaj etikete na hrani i pokušaj birati opcije s niskim udjelom soli. Ne koristi previše soli tijekom kuhanja ili za stolom. A voda je uvijek bolja opcija od preslatkih sokova ili energetskih pića. 

Što ako moje dijete ne želi jesti određenu hranu? 

Ne brini! Većina djece s prehranom prolazi kroz faze, no s vremenom se njihove navike mijenjaju. Primjerice, nešto što tvoje dijete nikad ne bi jelo odjednom će mu postati najdraže jelo. No istina je, ponekad nije moguće natjerati djecu da jedu hranu koja sadrži važne hranjive tvari. 

Zbog toga kvalitetni multivitamini i minerali za djecu mogu biti korisni. Dobar dječji multivitaminski i mineralni pripravak sadržavat će hranjive tvari potrebne za zdravlje i može pomoći u dopuni prehrane tvog djeteta te upotpuniti sve nedostatke kako bi podržali njegov rast. Kod bilo kakvih nedoumica oko prehrane djeteta, svakako se posavjetuj s pedijatrom. Dodaci prehrani nisu i ne smiju biti zamjena za uravnoteženu prehranu.

Više o tome doznaj u članku: Kako održati zdravlje tijekom sezone prehlada