Bapske priče kojima ne smiješ dopustiti da te stresiraju u trudnoći

4 min čitanja

Nemoj jesti to, nemoj sjediti tako, nemoj raditi ovo, nemoj ono… Sigurno se svaka trudnica susrela s nekim sličnim savjetima od starijih žena. Ma, kako oni dobronamjerni bili, ne dopusti da te stresiraju.

Unatoč hormonima, sve loše – ignoriraj

Većina bapskih priča koje su povezane s trudnoćom tiče se zabrana. Ako se u tu jednadžbu doda činjenica da žensko ponašanje tijekom trudnoće uvelike ovisi o vatrometu hormona koji naprosto divljaju, bapske priče često mogu proizvesti strah. Dakako, nepotrebni strah. Od toga ćeš se najbolje ograditi tako što ih nećeš ozbiljno shvaćati. Iako to sada zvuči jednostavno (i logično), mnogim ženama i nije tako lako izboriti se sa svim savjetima koje dolaze od majki, svekrva, teta, strina i drugih žena iz obitelji.

Kulturno se zahvali svima koji ti daju zastarjele savjete i jednostavno – po uputama liječnika i vlastitoj intuiciji – uživaj u trudnoći.

Trudnoća je naprosto posebno i prevažno razdoblje za svaku ženu i zato se potrudi eliminirati ili barem minimizirati sve što ti stvara stres, pa sve i ako dolazi od tvojih dragih osoba.

Ne smiješ milovati trbuh? To potpuno ignoriraj

Ima li što ljepše u trudnoći od milovanja trbuha? To je nekako prvi dodir s bebom koju svaka mama jedva čeka upoznati. I tata, naravno. Još kada se počnu ritati u trbuhu, pa zbilja nema ništa ljepše nego nastaviti tu igru, i to nježnim dodirima i milovanjima.

Jedna od bapskih priča kaže da se nije u redu gladiti po trbuhu jer to može izazvati preuranjeni porod. Jedina reakcija koju na takvo što možeš imati je – potpuno ignoriranje.

Sjedenje s prekriženim nogama šteti bebi

“Ako sjediš prekriženih nogu u trudnoći, naškodit ćeš djetetu”, kažu… A zašto? Zato što “guraš dijete” ili pak zato što djetetu “zaustavljaš protok krvi i dotok hrane”. Ne da to nema smisla, nego položaj u kojem će trudnica sjediti, ležati ili raditi nešto je nešto u što se ne dira.

Samo trudnice znaju koliko je taj položaj teško pronaći. Stoga, ako ti odgovara sjedenje s prekriženim nogama, slobodno sjedi tako.

Sve dok si ti sretna, sretna je i beba u trbuhu. Na kraju krajeva, kad se smjestiš u svoj udobni položaj, vrlo je vjerojatno da ćeš malo što čuti izvan tog svog zen stanja.

Nije dobro bojati kosu, a još je gore trenirati?

Farbanje kose i vježbanje. Pa čak i dizanje ruku u zrak (dakle, to ne spada u vježbanje). Sve te radnje, kada bi bapske priče bile istinite, bile bi itekako štetne za ženu. Samo trebaš upamtiti da trudnoća nije stanje bolesti. Dapače! To je stanje u kojem se događaju čudesne stvari. Prema tome, ne samo da farbanje kose nije štetno, nego će ti sigurno pomoći da se bolje osjećaš. Uostalom, na svakom beauty proizvodu imaš jasno naglašeno je li siguran za trudnice ili ne (a boje za kosu jesu).

Vježbanje je još ekstremniji primjer. Ako nešto može donijeti toliko dobrobiti za trudnice, onda je to vježbanje. I to posebice vrijedi za žene koje su i prije trudnoće bile aktivne. Naravno, svoje treninge svakako trebaš prilagoditi trudnoći, ali nikako ne odustaj od njih.

Koristi od vježbanja u trudnoći su brojne: od poboljšanja psihofizičkog zdravlja, do lakšeg poroda i bržeg oporavka.

Na kraju krajeva, zlatno pravilo u životu, a u trudnoći pogotovo koje nikad ne smiješ zaboraviti i koji će ti uvelike olakšati da izađeš na kraj s bapskim pričama glasi: Slušaj svoju intuiciju i svoje tijelo. Oni će ti najbolje reći što smiješ, a što ne.