Beauty tretmani u trudnoći: Što da, što ne

5 min čitanja

Nikad sjajnija kosa, nikad bolji nokti i nikad čišće lice. Mnoge žene zaista dožive taj trudnički sjaj o kojem se toliko govori da prestanu ići na bilo kakve beauty tretmane jer im, realno, i nisu potrebni. Međutim, što kada se trudnički sjaj ne pojavi ili kada s vremenom nestane? Ili, da si ne lažemo, što ako voliš ići u salone?

Od glave do pete

Samo mame i one koje su na putu da to postanu znaju kako je kada osjećaš kao da nosiš svu težinu ovog svijeta u svom trbuhu. Otečeni zglobovi sastavni su dio trudnoće, a često se i samo pranje kose i feniranje smatraju ekstremnim sportovima. S druge strane, sve i da nije tako, svaka žena zaslužuje spa i beauty tretmane s vremena na vrijeme. Idemo, zato, od glave do pete vidjeti što se preporučuje, a što ne.

Jesu li bojanje, blajhanje ili ravnanje poželjni?

Na brojnim se forumima na internetu može pročitati kako frizerski tretmani, točnije bojanje kose, može biti štetno za trudnicu i bebu. Naravno, to nije točno. Ako se farbaš, slobodno se nastavi farbati. Ako sumnjaš u dobrobit svoje boje za kosu, na svakoj od njih je napisano je li sigurna za trudnice ili ne. Pomoći ćemo ti: većina njih jest.  

Bojanje samo po sebi nije štetno u trudnoći, ali agresivniji tretmani se ne preporučuju u prvom tromjesečju.

Istina, u boji za kosu se nalaze kemikalije (peroksid i amonijak), ali količina koja se stavlja tijekom tretmana premala je da bi se kemikalije u njoj preko tjemena apsorbirale u tvoj organizam. Nijedna se boja za kosu ni ne drži dovoljno dugo na tjemenu da „uđe“ u krvotok.

Međutim, iako nije opasno, postoje neka preporučljiva ograničenja. Naime, savjetuje se da se agresivniji tretmani kao što su blajhanje, trajno ravnanje ili kovrčanje ne rade u prvom tromjesečju trudnoće. Čisto zato što opreza nikad dosta.

Što se smije stavljati na lice, a što ne?

Tretmani koji su zaduženi za ljepotu tvoga lica u pravilu su „trudnica-friendly“. Bitno je koji se preparati tijekom tretmana koriste. Većina njih na svojoj deklaraciji ima informaciju jesu li sigurni za trudnice ili ne.

„Preparati koje bi morala izbjegavati su oni koji sadrže minoksidil, retinole i retinoide te hidrokinon“

U slučaju da si velika obožavateljica kućnih spa tretmana, onda još više trebaš pripaziti. Naime, u dobrim beauty salonima ćeš dobiti i savjet što i kako trebaš raditi s kožom lica tijekom trudnoće. Ako se odlučiš pak biti sama svoja majstorica, onda, baš kao i sve tijekom trudnoće, dobro iščitaj prije nego se baciš na posao.

Je li sauna u trudnoći štetna?

Mnogi saunu teško podnose i kada su najzdraviji i u najboljim godinama života. Sauna ili bilo kakvo izlaganje zagušljivom prostoru s visokom temperaturom u trudnoći nisu preporučljivi. To može dovesti do dehidracije, previsoke temperature, a katkad i do gubitka svijesti. Sve to može štetiti, ne samo tebi, nego i tvom djetetu. Koliko god saune bile dobre za zdravlje, tijekom trudnoće nisu mjesta koja se preporučuju ženama.

Kako odabrati pravu masažu?

Samo trudnice znaju koliko su masaže tijekom tih devet mjeseci dobrodošle. Bol u leđima, natečeni zglobovi, osjećaj težine i drugi „bonusi“ koji dolaze uz trudnoću trebaju se ukloniti. Opuštena mama znači i opuštena beba! U mnogim se salonima tako mogu pronaći i prenatalne masaže pa se svakako odluči za jednu takvu.

Tijekom prenatalne masaže se pazi da se ne stimuliraju točke na tijelu koje mogu izazvati kontrakcije. Osim toga, prenatalne masaže ublažavaju bolove, poboljšavaju kvalitetu sna, kao i raspoloženje, pružaju olakšanje kod grčenja mišića i sl.

Kako se slažu laser i trudnoća?

Čak i ako ti nije problem izdržati bol za ljepotu, rezultati laserskog uklanjanja dlačica često nisu tako dobri kod žena u trudnoći.

„Ako si mislila ići na lasersko uklanjanje dlačica, onda trebaš imati na umu da je tijelo žene u trudnoći puno, puno osjetljivije nego tijelo žene koja nije trudna“

Bez obzira na sve navedeno, ne postoje nikakva službena istraživanja i dokazi koji jamče da su laserski tretmani u potpunosti sigurni za tvoju bebu. Mnogi ih saloni čak i izbjegavaju obavljati na trudnicama pa se svakako za njih malo strpi.

Kako doći do željenog tena u trudnoći?

Što se tiče tamnjenja, s njim trebaš biti oprezna bez obzira jesi li trudna ili ne. U trudnoći, naravno, još i više. Ako pomišljaš na tamnjenje u solariju, onda ipak potraži neka druga rješenja pomoću kojih ćeš doći do željenog tena. Ako do željenog tena želiš doći prirodnim putem, onda uvijek, ali uvijek koristi SPF kremu, i to onu sa zaštitnim faktorom 50, a suncu se izlaži u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

https://www.instagram.com/p/CFmHiRoI6XQ/