Beba je udarila glavom: Što mi je činiti?

3 min čitanja

Tvoja bebica se počela kotrljati, puzati i istraživati svoju okolinu. A možda si noć provela budna i tijekom iscrpljenosti se dogodio trenutak nepažnje. 

Uz takve velike prekretnice često se može dogoditi ozljeda, poput udarca glavom. No, iako su takve ozljede česte, u malom broju slučajeva su i alarmantne. Saznaj koji su uobičajeni uzroci, znakovi i simptomi ozljeda djeteta, što učiniti kod kuće te kada nazvati liječnika.

Nezgode se događaju

Većina beba će imati kvrgu na glavi barem jednom u prvoj godini života. To je dijelom zato što bebe ne mogu kontrolirati pokrete glave tako dobro kao odrasli jer su im mišići vrata slabije razvijeni. Svemu tome dodaj činjenicu da bebe uče razne nove vještine, poput hvatanja, kotrljanja, hodanja i sjedenja. Uz sva ova nova uzbudljiva istraživanja sigurno će biti nezgoda na putu. 

“Najčešći uzroci ovih kvrga obično su najmanje zabrinjavajući u smislu ozljeda.”

Najčešći uzroci kvrga

Kvrge mogu uzrokovati pad s kreveta ili stola za presvlačenje; ozljede od kotrljanja, puzanja, klizanja i hodanja; nesreće u vozilima i na biciklima te ozljede od neispravne opreme za bebu, kao što su dječja sjedalica ili kolica koja se prevrnu. Ovdje saznaj kako se pobrinuti za sigurnost svoje bebice. 

Simptomi nakon udarca u glavu

Oko 90% ozljeda glave u djetinjstvu smatra se lakšim i mogu se tretirati kod kuće. Evo nekih stvari koje se mogu dogoditi nakon lakšeg udarca:

Plač ili potpuna tišina

Kada beba udari glavom, obično odmah zaplače. To je normalna reakcija kada im se dogodi nešto iznenađujuće, neugodno i možda bolno. Nakon plakanja mogu provesti 15 do 30 minuta djelujući pomalo tiho ili povučeno. Ovo je također normalna reakcija na manju ozljedu. Djeca osjećaju emocije svojih roditelja. 

“Ako ostaneš mirna nakon nezgode, tvoje će se dijete vjerojatno osjećati sigurnije.”

Crvenilo, modrice i krv

Mjesto na koži gdje se pojavila kvrga može postati crvenkasto ili ljubičasto. To se događa jer su koža i tkivo ispod nje oštećeni. Također, nemoj paničariti ako vidiš malo krvi. Čak i male posjekotine mogu proizvesti iznenađujuću količinu krvi kod beba – to je zato što postoji mnogo krvnih žila blizu površine kože na tjemenu. Ako uspiješ zaustaviti krvarenje blagim pritiskom, nema razloga za brigu.

Glavobolja ili povraćanje

Otprilike polovica djece s ozljedom glave osjetit će glavobolju. Glavobolje mogu biti stalne ili prolazne, a liječenje ovisi o uzroku boli. Mnoga će djeca povratiti jednom ili dvaput nakon ozljede glave. Pripazi na pretjerano povraćanje i dehidraciju ako ovaj simptom potraje. Pedijatru ili liječniku uvijek spomeni povraćanje nakon udarca na glavu.

Možda će te zanimati više: Ovo trebate učiniti ako se vaša bebica udarila u glavu

Normalno je brinuti

No znaj da većina manjih udaraca u glavu ne uzrokuje ozbiljne ozljede mozga niti zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Ipak, postoje rijetki slučajevi kada može doći do ozbiljnije traumatske ozljede. U tom slučaju, odmah obrati pozornost na simptome i obavezno nazovi pedijatra ili potraži hitnu medicinsku pomoć ako smatraš da je potrebna.