Bebe i slana voda: Kada smo odveli bebu na prvo morsko kupanje

3 min čitanja

Dijete je devet mjeseci u majčinom trbuhu okruženo vodom. Baš zato je plivanje itekako poželjno, a posebice u slanoj morskoj vodi. S koliko mjeseci će doći do prvog morskog kupanja, ovisi pak o bebi. Međutim, jedno treba biti jasno: dok je roditelja i brojnih veselih pomagala tu, straha nema.

Najbolje je kad nije gužva i nije prevruće

– Rodila sam Katju u ožujku, a krajem lipnja smo već bili na plaži. Zapravo smo išli na more isključivo zbog zraka i borovine. Budući da je bila jako mala, nisam ni očekivala ni da ću je unijeti u more, a ni da će se htjeti kupati. Međutim, baš to ljeto je more bilo posebno toplo, neki bi rekli i vruće, i odlučila sam pokušati. Bila je to ljubav na prvu kapljicu. Uživala je u vodi i brčkanju – govori mama Ružica. Jednostavno, odlazak na more je toliko individualan i ovisi od bebe do bebe. Neke će zavoljeti to beskrajno vodeno plavetnilo odmah, a neka djeca neće proplivati do osnovne škole.

“Male bebe je najbolje odvesti na more pred ili na kraju sezone: manje je turista pa nije gužva, a i manje su temperature pa se sve lakše podnosi.”

– Također, za sve roditelje koji se pripremaju na ovu avanturu, svakako bih preporučila odlazak na more prije sezone ili poslije sezone. Dakle, sredina ili kraj šestoga ili početak i sredina devetog mjeseca. Naime, osim manje gužve na plažama, manje je vruće i samim time će boravak na moru više sličiti na godišnji odmor, a ne na umaranje i nervozu – govori Ružica.

Ne idi dalje od plićaka

Iako ti neće ni pasti na pamet ne čuvati dijete cijelo vrijeme te iako će ono vjerojatno biti u raznoraznim plivalicama, nikad ne napuštaj plićak. Prvo, zbog sigurnosti, a drugo zato što je more u plićaku obično toplije. Kada želiš jako malu bebu od svega nekoliko mjeseci uvesti u more, ono zbilja mora biti jako, jako toplo.

No, srećom, postoje i neke alternative. Tako, primjerice, možeš more natočiti u bazenčić i pustiti bebu da se brčka u njemu. Također je važno nikako ne forsirati kupanje i more jer može rezultirati time da izgubi povjerenje prema tom “čudu” i da dugo nakon toga ne poželi ni prst umočiti. Na kraju krajeva, cilj upoznavanja s morem je stvaranje velike ljubavi, a ne traume iz djetinjstva. Zato, oboružaj se strpljenjem i stvori idealne uvjete zahvaljujući kojima će tvoja beba proplivati kao ribica.