Bebe i zima – kada izlaziti

3 min čitanja

Hladno vrijeme, s mogućim snijegom, na prvu će vas nagnati da ostanete ušuškani kod kuće gdje je toplo i ugodno, ali dobra je ideja izaći na svjež zrak, pogotovo u vrijeme adventa kada se vani odvija mnoštvo veselih i zanimljivih stvari. Vaša beba može biti osjetljiva na neke opasnosti kada je izložena hladnom vremenu, ali uz pravu količina zamotavanja i nekoliko jednostavnih mjera opreza, savršeno je sigurno izvesti bebu van za vrijeme zime.

Oprema za izlazak

Dobro se zabundati za hladno vrijeme prvi je korak prema odlasku van u osvježavajuću šetnju. Obucite bebu u duge rukave, duge hlače i čarape. Dva ili tri tanka sloja mogu zaštititi vašu bebu od hladne temperature. Dobro pravilo je da dijete obučete u sloj više nego što imate vi. Stavite toplu zimsku jaknu preko odjeće i dodajte rukavice, toplu kapu i čizmice ako je potrebno.

Koliko dugo

Dužina izlaska ovisi o više faktora. Pratite znakove je li bebi postalo prehladno, poput crvenih obraza ili nezadovoljstva. Ako je bebe neudobno, vratite se kući. Vanjska temperature je drugi faktor. Ako je vani ispod nule, bolje je izaći samo u kratku šetnju po kvartu, a ako je temperatura ispod -6 pričekajte topliji dan za šetnju. Provjerite ima li vjetra, jer će on pojačati osjećaj hladnoće. Ako je temperatura od 1 do 5 stupnjeva, vaš izlazak može trajati malo duže.

Potencijalne opasnosti

Ako ne poduzmete mjere opreza postoje opasnosti koje vrebaju od hladnog vremena. Bebe koje nisu obučene kako treba, podložne su hipotermiji i ozeblinama. Hipotermija se pojavljuje ako djetetu nije dovoljno toplo te uzrokuje letargiju, zbunjenost i ozbiljno drhtanje. Ozebline se pojavljuju ako je koža vaše bebe izložena veoma hladnim temperaturama. Opekline od sunca vam možda nisu pale na pamet za vrijeme zimskih mjeseci ali i to je sasvim opravdana briga bez obzira na hladnoću. Snijeg može reflektirati do 85 posto sunčevog zračenja, stoga se kod doktora raspitajte o zaštiti bebe od sunca.

Dodatni savjet

Ako se brinete da će bebi biti hladno, umetnite jednu ili dvije dekicu oko nje kada ste ju namjestili u kolica. One dodaju toplinu i ako je potrebno lako se mogu maknuti u slučaju da bebi postane prevruće.

Za Bipo klub časopis Mama&Beba