Bebin prvi susret s tabletima i pametnim telefonima

3 min čitanja

Više od 30% beba mlađih od godinu dana igra se tabletima i pametnim telefonima.

Mnogi roditelji danas koriste pametne telefone i tablete kako bi zabavili djecu. Razlog je prirođena dječja znatiželja prema novim stvarima iz njihove okoline, a posebno ako one mogu ponuditi toliko različitih sadržaja – od igrica, bojanki ili videa do fotografija, e-slikovnica i drugih djeci zabavnih aplikacija.

Stoga ne iznenađuju rezultati nove studije predstavljene na godišnjoj konferenciji udruženja pedijatara Pediatric Academic Societies prema kojima čak 36% djece dolazi u prvi kontakt i koristi mobilne uređaje još i prije prvog rođendana.

Studija je željela otkriti upravo to – u kojoj dobi djeca po prvi puta dolaze u kontakt s mobilnim uređajima? Najveći postotak djece to “odradi” još prije prve godine, čak 33% djece u prvoj godini, 20% djece s dvije godine i 9% djece s tri godine. Do četvrte godine većina mališana već su pravi mali majstori novih tehnologija.

Autori studije tražili su od roditelja da otkriju i u kojim situacijama najčešće djeci daju mobitel u ruke. Njih čak 60% djetetu daje da se igra mobitelom dok obavljaju kućanske poslove, a njih 73% dok obavljaju poslove oko kuće. Neke druge situacije u kojima uređaji uskaču kao pomoć su: smirivanje malog djeteta (65%) i uspavljivanje djeteta (29%). 

Ono što će zasigurno zabrinuti pedijatre je podatak da čak 14% beba mlađih od godinu dana “koristi” pametni telefon čak sat vremena dnevno. Do drugog rođendana po sat vremena na mobitelu provede čak 26% djece, a do 4. godine 38% mališana se na mobitelu igra po sat vremena dnevno. Istovremeno, samo 30% ispitanih roditelja razgovaralo je o korištenju pametnih telefona s djetetovim pedijatrom.

Pedijatri su složni oko pitanja izlaganja beba i male djece ekranima i neko zajedničko stajalište je da djeca mlađa od dvije godine uopće ne bi smjela biti izložena ekranima (što uključuje i ekrane mobilnih uređaja), a nakon 2. godine pa do polaska u školu oko sat vremena, odnosno nakon 5. rođendana maksimalno dva sata dnevno. 

No čini se kako je tehnologija ipak ušla u sve pore života i da je roditeljima teško odvojiti bebe i djecu od modernih uređaja. Uostalom, djeca nas gledaju iz dana u dan kako se “igramo” pametnim telefonima, pa nije ni čudno da se i oni žele pridružiti toj igri. Ipak djeca najviše uče po modelu.

www.klinfo.hr