BOLNE BRADAVICE U DOJILJA – dr. med. Milan Pavlović

2 min čitanja

Premda su zdravstvene dobrobiti dojenja dobro poznate, mnoge majke prekidaju dojenje unutar prvih nekoliko tjedana nakon porođaja. Jedan od najčešćih razloga za to su bolne bradavice. Razumijevanje ovog stanja, uz intervencije koje će ga ublažiti, potrebno je kako bi se povećalo trajanje dojenja i broj podoja.

Istraživanje

Sustavnim pregledom Cochrane obuhvaćena su 4 istraživanja s ukupno 656 ispitanica, koja su ispitivala 5 različitih intervencija za smanjenje boli u bradavicama u dojilja:

  • glicerinske jastučiće
  • lanolinsku mast sa šeširićima za bradavice
  • samo lanolinsku mast
  • izdajanje mlijeka
  • višenamjensku mast za bradavice.

U svim uključenim istraživanjima u obje skupine (intervencijskoj i kontrolnoj) provodila se edukacija o ispravnom postavljanju djeteta na dojku kao dio rutinske skrbi. Među rezultatima treba istaknuti kako je u jednom istraživanju utvrđeno da majke koje izdajaju mlijeko, u usporedbi s onima koje su koristile lanolinsku mast, imaju značajno nižu percepciju boli u bradavici tijekom 4-5 dana od početka izdajanja. Ipak, taj povoljan učinak izdajanja prestao je nakon 6-7 dana trajanja te intervencije.

Zaključak

Ne postoji dovoljno dokaza da glicerinski jastučići, lanolinska mast sa šeširićima za bradavice, samo lanolinska mast ili višenamjenska mast za bradavice značajno poboljšavaju majčinu percepciju boli u bradavici. Nekorištenje bilo kakve intervencije ili samo izdajanje mlijeka mogu biti jednako blagotvorni ili blagotvorniji od primjene lanolinske masti kad je u pitanju kratkoročni doživljaj boli u bradavici.

Milan Pavlović, dr.med
Matija Prka, dr.med.
za BIPO KLUB

Izvor: Dennis C, Jackson K, Watson J. Interventions for treating painful nipples among breastfeeding women. Cochrane Database of Systematic Reviews 2014, Issue 12. Art. No.: CD007366. DOI: 10.1002/14651858.CD007366.pub2