Depresija nakon poroda

3 min čitanja

S poslijeporođajnom depresijom morate se boriti

Stigao je i taj toliko dugo očekivani paketić sreće – postali ste majka! Toliko ste dugo to očekivali, svi su govorili kako je to neizmjerna sreća, vi ste se pripremali na suze radosnice i filmske trenutke s vašom bebom. A umjesto toga osjećate se potpuno izgubljeno, ništa vas ne veseli, ne možete se vidjeti kao dobru majku, a na um vam padaju ponekad i crne misli… Odmah biste se trebali obratiti svom liječniku, jer vjerojatno patite od poslijeporođajne depresije.

Zašto mi se to događa?

Točan uzrok nije još uvijek nije poznat, a neka istraživanja govore da je uzrok nagli pad hormona, najprije estrogena i progesterona, pa zatim i endorfina, kortizola i prolaktina, u majčinu tijelu nakon porođaja. Tome ne pomaže, svakako, niti iscrpljenost nakon porođaja, stres zbog potpuno nove situacije u kojoj se majka nalazi, manjak sna… Dodatnom su riziku izložene majke koje su u prošlosti već bile sklone depresiji.

Ne treba brkati „baby blues“, odnosno takozvanu poslijeporođajnu tugu, i depresiju. Poslijeporođajna tuga je blagi oblik depresije i javlja se kod gotovo 80% majki i traje uglavnom tijekom prvih tjedan ili dva nakon porođaja. Majka može osjećati tjeskobu, tugu, te češće plakati, ali ti će simptomi uglavnom nestati sami od sebe, bez medicinske pomoći.

Pomoć kod depresije

S druge strane, kod poslijeporođajne depresije potrebno je svakako potražiti liječničku pomoć. Među najčešćim simptomima su često plakanje, promjene raspoloženja, umor, razdražljivost, a nerijetko se javlja i osjećaj krivnje, velike tjeskobe, a majka ponekad može biti i u nemogućnosti brinuti se za dijete i sebe. Majka može osjećati  i nedovoljno samopouzdanja, izbjegavati kontakt s drugim ljudima, a može se javiti i osjećaj gubitka ljubavi prema djetetu.

Ako ovi simptomi potraju duže od dva tjedna, majka bi svakako trebala potražiti liječničku pomoć, a liječnik bi mogao propisati uzimanje antidepresiva. Treba pripaziti pritom da liječnik uvijek zna ako majka doji, jer neki lijekovi dospijevaju u majčino mlijeko u većoj, a neki u manjoj mjeri. Važno je promijeniti  negativno razmišljanje i osjećaje majke, te potaknuti pozitivno razmišljanje.

Podrška okoline

Vrlo je važno istaknuti da obitelj i okolina moraju biti glavna podrška majci u depresiji i učiniti sve što je moguće da se majka osjeća što bolje. Važno je majku potaknuti majku da izlazi iz kuće, da joj omoguće što češće odmor, pomognu kad god i kako god mogu.

Poslijeporođajna depresija je nešto o čemu se jako rijetko govori, što nikako nije dobro. Važno je svoje strahove i osjećaje povjeriti bilo kome, a posebno liječniku, te okružiti se osobama koje će pomoći na koji god način mogu. Nije dobro nikako izbjegavati razgovor o depresiji.

Nataša Krstičević – za BIPO KLUB