Dijete se boji doktora – kako mu pomoći?

5 min čitanja

Mnoga djeca se uplaše čim čuju za liječnika, a kad treba obaviti preglede, strah se može pretvoriti u nerješiv problem. Evo praktičnih savjeta kako pomoći djetetu.

Uobičajeni dječji strahovi i brige pred posjet liječniku:

Odvajanje

Djeca se često boje da će ih roditelji ostaviti u ordinaciji i čekati u drugoj prostoriji. Strah od odvajanja od roditelja tijekom tajanstvenih pregleda najsnažniji je kod djece mlađe od 7 godina, a može biti jednako jak i kod djece od 12 ili 13 godina.

Krivnja

Djeca se znaju osjećati krivima jer katkad vjeruju da je njihova bolest kazna za nešto što su učinili ili zaboravili učiniti. Takva djeca često misle da su medicinski postupci u stvari njihova kazna. Posebice je to izraženo kod djece koju roditelji plaše da će ih odvesti doktoru ako budu zločesta.

Bol

Djeca se često boje da bi dio postupka ili pak čitav postupak, mogao boljeti. Djeca, posebno djeca između 6 i 12 godina, često strahuju da bi mogli dobiti injekciju.

Liječnik

Ponašanje liječnika plaši neku djecu. Djeca mogu pogrešno protumačiti liječnikovu brzinu, ozbiljnost, koncentraciju kao strogost ili neodobravanje.

Nepoznato

Djeca se u pravilu boje stvari i situacija koje ne poznaju pa tako često strahuju da je problem ozbiljniji nego što im roditelji govore. Neka se djeca boje da im je potrebna operacija ili hospitalizacija; druga djeca znaju strahovati da će umrijeti.

Kako pomoći djetetu da se oslobodi straha

Možete pomoći tako što ćete dijete ohrabriti da izrazi strahove i sve mu objasniti jezikom koji razumije. Evo nekoliko praktičnih načina kako da to učinite:

Objasnite svrhu posjeta

Ako je riječ o redovitom, sistematskom pregledu, objasnite djetetu da je to pregled samo za zdravu djecu. Objasnite mu da će liječnik provjeriti koliko je dijete naraslo te da će mu postaviti neka pitanja da bi bio siguran da raste dobro i zdravo. Objasnite djetetu da će i ono dobiti priliku postaviti pitanja. Ako je pak riječ o odlasku zbog bolesti, objasnite djetetu na miran način da je potrebno otići liječniku da bi se to stanje (grlobolja, temperatura, prehlada…) izliječilo i da bi dijete ponovno moglo ići u park, igrati se…

Riješite osjećaj krivnje

Ne možete znati osjeća li se dijete krivim zbog bolesti osim ako to dijete izravno ne kaže. Takve osjećaje djeca, nažalost, rijetko izražavaju. Objasnite djetetu razloge odlaska liječniku i mirno, sabrano kažite: “Bolest se događa. Događa se drugoj djeci, događa se odraslima. Srećom imamo liječnike koji nam mogu pomoći da se brzo osjetimo mnogo bolje.” Ako znate rođake koji su imali slično stanje, recite to djetetu. Ako se sjetite neke vlastite smiješne zgode, ispričajte je.

Poneka djeca trebaju liječničku pomoć zbog stanja koja su često predmet ismijavanja vršnjaka. Primjerice, uši u kosi ili nevoljko noćno ili dnevno mokrenje stanja su koja obično izazivaju porugu. U tom slučaju morate dvostruko više raditi da biste uklonili osjećaje srama i krivnje zbog toga. Imajte na umu da jednostavna podrška nije dovoljna, morate djetetu naglasiti da ono nije krivo za to što mu se događa i da je to problem kod mnoge djece. Ako je dijete završilo kod liječnika zbog nepoštivanja dogovora ili kućnih pravila, mudro je što je moguće mirnije objasniti djetetu da je ozljeda ili bolest sada posljedica takvog ponašanja. Naglasite da odlazak liječniku nije kazna, već jednostavno posljedica djetetova ponašanja.

Objasnite djetetu što može očekivati

Liječnik vjerojatno učiniti nešto od navedenog ili pak sve sa sljedećeg popisa:

* Pogledati usta i ždrijelo (dijete mora jako zinuti)

* Pregledati oči i uši

* Poslušati prsa stetoskopom

* Pokucati po trbuščiću ili ga poslušati

* Pogledati njegove “privatne dijelove”

* Pokuckati mu/joj koljena

* Pregledati mu/joj stopala

Objasnite djetetu što može očekivati od pregleda. Ako dijete ide liječniku zbog bolesti ili stanja, možda ni ne znate što može očekivati. Kada dijete naručujete na pregled, pokušajte saznati od liječnika ili od medicinske sestre. Kada je riječ o specijalističkom pregledu, pokušajte pitati svog liječnika opće prakse ili pedijatra.

Budite iskreni

Iskrenost, svakako. Ali ne brutalna iskrenost. Objasnite djetetu da je postupak pomalo neugodan, nelagodan, možda bolan, ali nemojte ulaziti u detalje. Uvjerite dijete da ćete biti uz njega koliko god ono to bude željelo. Ipak, poštujte granice: vaše prisustvo bit će željeno i dobrodošlo kod male djece i osnovnoškolaca, ali tinejdžeri će vjerojatno tražiti da pričekate vani. Sa starijom djecom imajte na umu da im je ponekad jednostavnije s istospolnim roditeljem.

Objasnite djetetu da neki postupci nisu ugodni. Primjerice, vađenje krvi može biti malo neugodno, ali ne traje dugo. Manjoj djeci objasnite da se pri vađenju krvi ne vadi sva krv, nego tek jedna ili dvije čajne žličice. Objasnite djetetu zašto je važno vaditi krv i što se sve vidi u krvi.

Uključite dijete u postupak

Ako nije riječ o hitnoj situaciji, dopustite djetetu da samo opiše svoje simptome. Dopustite djetetu da samo odgovori na pitanja liječnika, nemojte ga ispravljati ili odgovarati umjesto njega. Odnos liječnik – pacijent veoma je važan, a razmislite koliko je vama važno imati povjerenja u svojeg liječnika opće prakse. Isto vrijedi i za vaše dijete, samo što ono želi vjerovati svojem pedijatru.

 www.roditelji.hr