Dijete se odviknulo od pelena, a onda je nastala regresija. Što učiniti?

4 min čitanja

Naučili ste na kahlicu. Nezgode su minimalne. Dijete je možda već krenulo u vrtić i već ste proslavili odlazak pelena.

Sve upućuje na to da ste uspjeli. No, sreća je bila kratkog vijeka jer su se nezgode opet počele događati: po noći, tijekom spavanja, u autu, vrtiću…

Brojni su potencijalni čimbenici zbog kojih se vaše dijete vratilo u pelene. Bitno je da ne brinete jer se na tome može raditi. Evo nekoliko savjeta o ponovnom uvođenju kahlice ili zahoda nakon regresije.

Što dovodi do regresije?

Prije svega pokušajte identificirati razloge za regresiju jer će njihovo rješavanje pomoći djetetu da se vrati na kahlicu.

Regresija je kada dijete koje je naučeno na kahlicu počne imati redovite nezgode, što bi moglo zahtijevati povratak pelenama. No, iako nazadovanje može biti frustrirajuće, također je potpuno normalno i obično se može popraviti otkrivanjem uzroka. Evo nekih od mogućih uzroka regresije.

Stres. Mnoga djeca počinju imati nezgode tijekom tranzicije koja može uzrokovati stres, kao što je novo okruženje ili dobrodošlica novom bratu ili sestri. Velike su šanse da će dijete ponovno savladati kahlicu kada se navikne na novu rutinu.

Dijete zapravo nije bilo naučeno na kahlicu. Zapamtite da bi dijete koje je uistinu naučeno na kahlicu trebalo htjeti ići na kahlicu. Dakle, dijete koje ima nekoliko nezgoda svaki dan i čini se da ne mari za kahlicu ne treba se smatrati naviknutim. Ako mislite da ste možda prerano naučili kahlicu, razgovarajte sa svojim pedijatrom o najboljem vremenu.

Zdravstveni problemi. Česti problem je zatvor. Ako dijete ima poteškoća sa stolicom, posebice ako je tvrda i bolna, to je vjerojatni razlog zašto se dijete ne usudi na kahlicu. Pobrinite se da dobiva dovoljno vlakana i vode, a ako ste zabrinuti, posavjetujte se s djetetovim pedijatrom.

Lako im se odvrati pažnja. Vaše dijete je možda toliko zaokupljeno onime što radi da ignorira želju da ode na kahlicu. Posljedično, kad osjeti da se stvari “pokreću”, nema dovoljno vremena da stigne.

Strah. Neka djeca imaju pravu tjeskobu zbog zahoda. Mogu se brinuti da će upasti, zvuk ispiranja vode ih može uplašiti ili se čak mogu bojati “čudovišta iz WC-a”.

Međutim, imajte na umu da su nezgode uobičajene tijekom noći i ne moraju nužno biti znak regresije. Mnoga djeca nisu suha noću godinama nakon što su suha tijekom dana. Kontrola tijekom spavanja vrlo se razlikuje od kontrole tijekom dana.

Što roditelji mogu učiniti u slučaju regresije?

Regresija je često kratkotrajna, a roditelji mogu vratiti svoje dijete na pravi put za nekoliko dana ili tjedana. Učinite sve što možete da ostanete pozitivni i slijedite ove savjete.

Nikada nemojte kažnjavati svoje dijete u slučaju nezgode

Ne zaboravite ostati raspoloženi i nikada ne vikati na dijete ili ga grditi. Želite da se vaša djeca osjećaju osnaženo i da ne brinu da će biti kažnjena ako pogriješe.

Dajte nježne podsjetnike

Nezgode se često dogode jer se dijete previše zabavlja, a ne želi stati kako bi otrčalo u kupaonicu. Kad se to dogodi, objasnite da je normalno ponekad zaboraviti koristiti kahlicu i uvjerite svoje dijete da je i dalje “velika djevojčica” ili “veliki dječak”. Potaknite dijete da barem pokuša koristiti kahlicu kad se probudi, prije jela, prije spavanja i neposredno prije izlaska iz kuće.

Isprobajte sustav nagrađivanja

Dajte svom djetetu nekoliko poticaja da ostane suho, pogotovo ako su vam nagrade uspjele prvi put kada ste ga naučili na kahlicu. No, imajte na umu da nagrade ne funkcioniraju za svako dijete i, u nekim slučajevima, mogu stvoriti jednako tjeskobe kao i kazne. Zato su najučinkovitije nagrade vaše riječi “Ti si tako velika cura!” ili “Baš si samostalan”.

Moglo bi vas još zanimati: Savjeti koji će ti olakšati mijenjanje pelena