Djeca i blagdani: Koliko je igračaka klincima zapravo potrebno

3 min čitanja

Koliko puta si pomislila: “Eh, da je bar toga bilo kad sam ja bila mala…”. Danas, kada je sve tako lako dostupno i kada mnogi roditelji, srećom, i mogu priuštiti djeci ono što nisu imali, svi žele da njihova djeca imaju ama baš sve. Međutim, koliko je toga “svega” zaista i potrebno?

Pokloni su dobri, ali kada su umjereni

Kažu da postoje dvije vrste ljudi: oni koji oboooožaaavaju gledati, birati i kupovati drugima poklone i oni kojima je to najveća kazna u životu. Bez obzira na to u koju skupinu ti spadaš, ako imaš klince u obitelji, za njihov poklon se jednostavno moraš potruditi.

Kako postići da se klinci ipak obraduju poklonu, kada danas imaju više-manje sve?

Prva asocijacija za poklon za klince, a koji će im se sigurno svidjeti, svakako su – igračke. Kod nešto starijih i igrice, ali to je već priča za sebe. Jedan prosječan Božić posve prosječne obitelji nezamisliv je bez brda darova i hrpe igračaka. Što je i logično jer onaj osjećaj kad djetetu “ubodeš” s dobrim poklonom i kada dijete učiniš sretnim, zbilja je neprocjenjiv. I s tim zaista nema ništa loše, no pogrešno je kada se krene pretjerivati s materijalnim stvarima (što nije neobično, posebice za vrijeme blagdana).

Ovog Božića djeci pokloni – vrijeme

Koliko god igračke mogu biti korisne, mogu biti i štetne. Ako klincima stalno kupuješ nove igračke, vrlo lako ćeš od njih stvoriti ovisnike o materijalnom koji nikad neće biti zadovoljni onim što imaju.

Djeci nisu potrebne igračke da bi se igrali. Potrebna im je – mašta.

Kako djeca rastu, mijenja im se odnos koji imaju prema igračkama. Recimo, jako maloj djeci uvijek će biti zanimljiviji svakodnevni predmeti poput maramica, praznih boca, daljinskog upravljača i sl. Zvuči ti poznato, zar ne? Sve je to zanimljivije zato što tada djeca tek istražuju svijet.

Djeca svijet mogu i trebaju istraživati i kada nauče da prazna plastična boca nije igračka, a tu im upravo ti možeš pomoći. Kako? Kupovinom dobrih i korisnih igračaka. Ne dopusti da bilo koja prostorija u tvom domu postane jedno veliko odlagalište plišanaca i plastike. Umjesto toga, ovih blagdana klincima pokloni najbolji poklon s kojim će moći što žele. Pokloni im vrijeme.

Zajedno s njima u tom vremenu napravi najrazličitije igračke za koje su ti potrebne stvari poput papira, drvenih letvica, malo ljepila i slično. Za razliku od kupljenih igračaka, za kojima će interes izgubiti ionako vrlo brzo, ove koje sami napravite sigurno će duže biti zanimljivije. I ne samo to. Dijete će se prema njima ophoditi s većom pažnjom jer će biti svjesno koliko je truda uloženo u izradu.

Ni novčanik se neće buniti…

Treba smanjiti kupovinu igračaka ovog Božića, ne samo zato što djecu treba učiti da je važnije imati manje, a biti više, nego i zato što će ta odluka pogodovati i tvom novčaniku. Naravno, nijedan roditelj ne želi i ne treba štedjeti na djeci, ali kada vidiš koliko prednosti donose pokloni koji su puno više od igračke proizvedene “na traci”, sigurno ćeš se odlučiti poklanjati i više pažnje, strpljenja, kreativnosti i ljubavi.