Dodaci prehrani kod djece: koji su potrebni, a koji ne

4 min čitanja

Kako djeca rastu, važno im je da dobivaju dovoljno vitamina i minerala kako bi izgradili jak imunitet.

Većina djece dobiva odgovarajuće količine hranjivih tvari iz uravnotežene prehrane, ali pod određenim okolnostima, možda će je morati nadopuniti vitaminima ili mineralima. Saznajte što trebate znati o vitaminima za djecu, bez obzira jesu li potrebni vašem djetetu!

Kako birati dodatke prehrani

Za početak, prilikom odabira dodatka prehrani potrebno je uzeti u obzir nekoliko važnih čimbenika.

  • Kvaliteta i sigurnost. Pripazite da su proizvodi od sigurnih, visokokvalitetnih sastojaka. Potražite vitamine koji ne sadrže punila, umjetne arome, bojila za hranu i konzervanse.
  • Doziranje. Birajte proizvode koji su posebno formulirani za dojenčad ili djecu.
  • Testiranje. Pripazite da su vitamini testirani od treće strane kako bi se osigurala sigurnost i kvaliteta.
  • Ugledni brendovi. Birajte proizvode poznatih marki koji se pridržavaju strogih standarda proizvodnje.

Ako vaše dijete slijedi restriktivnu prehranu ili izbirljivo jede te ne može adekvatno apsorbirati hranjive tvari, uzimanje vitamina bi moglo pomoći. No, obavezno se prije toga posavjetujte s liječnikom!

“Odaberite vitamine koji su posebno napravljeni za djecu.”

Pobrinite se da ne sadrže mega doze koje premašuju dnevne potrebe djece za hranjivim tvarima.

Na što pripaziti kod vitamina i minerala za djecu

Dodaci vitamina ili minerala mogu biti otrovni za djecu ako se uzimaju u prevelikim količinama. Posebno pripazite na gumene vitamine jer ih se dijete lako može prejesti.

Studija National Institutes of Health  navela je tri slučaja toksičnosti vitamina A u djece zbog prejedanja vitaminima nalik slatkišima. Najbolje je vitamine držati izvan dohvata male djece i razgovarati o odgovarajućem unosu vitamina sa starijom djecom. Ako sumnjate da je vaše dijete uzelo previše vitamina ili minerala, odmah se obratite svom liječniku.

Imaju li djeca različite potrebe za hranjivim tvarima od odraslih?

Djeca trebaju iste hranjive tvari kao i odrasli, ali obično zahtijevaju manje količine. Kako djeca rastu, od vitalnog je značaja za njih da dobiju odgovarajuće količine hranjivih tvari koje pomažu u izgradnji jakih kostiju, poput kalcija i vitamina D.

Štoviše, željezo, cink, jod, kolin i vitamini A, B6 (folati), B12 i D ključni su za razvoj mozga u ranom životu. Iako će djeci stoga možda trebati manje količine vitamina i minerala nego odraslima, ipak im je potrebno dovoljno hrane za pravilan rast i razvoj.

Djeca kojoj su najviše potrebni dodaci prehrani

Iako većini djece koja se hrane uravnoteženom prehranom nisu potrebni vitamini, posebne okolnosti mogu opravdati nadopunu. Određeni vitaminski i mineralni dodaci mogu biti potrebni djeci koja su u riziku od nedostataka, poput one koja:

  • imaju vegetarijansku ili vegansku prehranu,
  • imaju stanje koje utječe na apsorpciju ili povećava potrebu za hranjivim tvarima, poput celijakije, raka, cistične fibroze ili upalne bolesti crijeva (IBD),
  • su imala operaciju koja zahvaća crijeva ili želudac,
  • su iznimno izbirljiva i teško se hrane raznovrsnom hranom.

Konkretno, djeca koja jedu biljnu prehranu mogu biti izložena riziku od nedostatka kalcija, željeza, cinka i vitamina B12 i D – osobito ako jedu malo ili nimalo životinjskih proizvoda.

Kako osigurati da vaše dijete dobiva dovoljno hranjivih tvari

Kako biste osigurali da djeca dobivaju odgovarajuće količine hranjivih tvari, točnije, kako im ne bi bili potrebni dodaci, potrudite se uključiti u svoju prehranu raznovrsnu zdravu hranu.

“Kako biste svom djetetu pomogli da jede više proizvoda, stalno unosite novo povrće i voće pripremljeno na različite i ukusne načine.”

Zdrava prehrana za djecu također bi trebala ograničiti dodane šećere i visoko prerađenu hranu te se usredotočiti na cjelovito voće umjesto, primjerice, voćnog soka. Međutim, ako mislite da vaše dijete ne dobiva dovoljno vitamina putem hrane, dodaci prehrani mogu biti sigurna i učinkovita metoda za isporuku hranjivih tvari koje su djeci potrebne.

Ako ste radi bilo čega zabrinuti po pitanju hrane, uvijek se možete posavjetovati s pedijatrom ili registriranim dijetetičarom.

Trk po zdravlje u BIPU

Djeca možda ne znaju što je za njih dobro, ali znaju što im se sviđa! U svim BIPA poslovnicama možete pronaći Medex Gelée Royale Junior, Sirup Omega-3 Junior i Propolis Oral Junior, samo neki od pažljivo osmišljenih proizvoda za djecu!