Dolazak novog člana u obitelj

3 min čitanja

Kad stigne novi član obitelji i pojavi se ljubomora…

Dolazak novog člana obitelji je, bez sumnje, velik i važan događaj u obitelji. Naravno, taj je događaj ispunjen srećom i pozitivnim razmišljanjima, ali ako je novi član drugo ili treće dijete, morate se pripremiti i na još jedan izazov – ljubomoru starijeg djeteta ili djece. Takva reakcija je sasvim uobičajena i normalna, ali je važno s njom se ispravno nositi.

Ono što  je važno, priprema na dolazak novog člana počinje još dok je beba u majčinom trbuhu. Rođenje bebe promijenit će većinu toga u obitelji – rutinu koja je već uhodana, raspodjelu roditeljske pažnje… Starije dijete ili djeca navikli su već da su oni u središtu pažnje, te da je roditeljska ljubav samo njihova. Dolaskom novog člana roditelji, a posebno majka, posvećivat će puno pažnje upravo novoj bebi, što bi moglo uvelike utjecati na starije dijete ili djecu.

Kako će dijete reagirati

Reakcija starijeg djeteta može biti vrlo raznolika, te sasvim neočekivana. Dotad mirno i ne zahtjevno dijete moglo bi postati razdražljivo, svadljivo, nervozno, može pokazivati prekomjernu potrebu za roditeljskom pažnjom, ali se može javiti i regresija na neko prijašnje ponašanje – na primjer, dijete može ponovno početi mokriti u krevet, početi govoriti tepanjem…

Puno možete postići pripremom na dolazak djeteta, i to od samog saznanja da ćete ponovno postati roditelji. Važno  je da dijete bude svjesno da stiže mala beba koja će postati novi član obitelji, te da naglasite da će vam briga oko bebe oduzimati dosta vremena. No, važno je objasniti zašto – isticati da se beba ne može brinuti  sama za sebe, te da je roditelj tu da joj pomogne raditi sve ono što starije dijete već zna i može samo. Objasnite djetetu točno što podrazumijeva briga za malu bebu, budite iskreni i ne uljepšavajte. Naglasite da bebe često plaču, da je to njihov način govora.

No, uvijek naglašavajte da to ne znači da ćete za starije dijete imati manje ljubavi!

Kad beba stigne…

Kad beba stigne, uvijek odvojite u danu vrijeme koje ćete posvetiti samo starijem djetetu – vrijeme u kojem ćete raditi sve što biste radili i da beba nije tu. Igrajte se, zabavljajte, neka dijete ne osjeti da je beba narušila vaš odnos, te mu dajte do znanja da ćete uvijek biti tu za njega ili nju.

Osim toga, uključite dijete u brigu o bebi. Sigurno vam može pomoći oko nekih zadataka oko bebe.

Imajte na umu da ste za malu bebu još uvijek tu  uglavnom samo da biste ju nahranili, promijenili pelenu i uspavali, dok starije dijete od vas očekuje puno više. Nemojte pasti u zamku u kojoj ćete starije dijete gledati već kao „veliko“, pa mu to često govoriti kad vas zatreba. Iako je starije od male bebe, vaše je dijete još uvijek dijete, koje proživljava jako teško razdoblje u svom malom životu. Imajte, stoga, razumijevanja i postavite se u skladu s time.

Nataša Krstičević za BIPO KLUB