Gubitak kose nakon poroda

4 min čitanja

Još za vrijeme trudnoće neke žene primijetit će promjene na svojoj kosi. I to u većini slučajeva na bolje. Kosa će djelovati gušća, odnosno punija i čvršća. Kada bebica jednom dođe na svijet, nemali broj žena nakon nekoliko mjeseci iznenadi iznenadni gubitak kose koja počne opadati, odnosno prorjeđivati se.

Što se to događa s mojom kosom?

U uobičajenim uvjetima oko 85 do 95 posto kose na našoj glavi u fazi je rasta, a 5 do 15 posto je u fazi mirovanja. Nakon faze mirovanja ta kosa otpada, a na njezino mjesto dolaze nove vlasi.

Za vrijeme trudnoće, povišene razine nekih hormona, posebno estrogena, djeluju tako da produžuju fazu rasta kose, to znači da je manje kose u fazi mirovanja, odnosno manje kose će ispadati za vrijeme drugog stanja. Možda ste i sami primijetili da gubite manje kose na dnevnoj bazi, a čak vam se vlasi mogu učiniti debljima no inače.

Nakon poroda razina estrogena u organizmu počinje opadati, čime veći postotak kose ulazi u fazu mirovanja (odnosno u fazu koja prethodi fazi opadanja starih vlasi i rasta novih). Većina žena pojačano opadanje kose primijeti oko tri mjeseca nakon poroda. Kod nekih žena to prorjeđivanje toliko je jako da će s glave skidati pune šake kose.

U “normalnim” uvjetima čovjek dnevno izgubi oko 100 do 125 vlasi, no nakon poroda kod žena se ta brojka penje na oko 500 dnevno.

Vidno opadanje kose uznemiruje mnoge mame, ali pokušajte ne previše brinuti zbog toga, jer zasigurno nećete oćelaviti.

Što mogu učiniti?

Na žalost, malo je toga što u fazi gubitka kose možete napraviti jer se radi o iznutra uvjetovanom procesu koji diktiraju hormoni. Najbolji lijek je – strpljenje.

Opadanje kose najjače će biti prilikom njezina pranja i češljanja, pa možda možete malo rjeđe prati kosu, manje je agresivno šamponirati i sušiti prirodnim putem umjesto četkom i fenom. Isto tako, odaberite dobar regenerator ili balzam nakon kojeg će češljanje kose doista biti lagano, bez čupanja i bez dodatnog natezanja vlasi. Kad je češalj u pitanju, svakako koristite onaj koji ima šire i prohodnije zupce, da kosu ne bi čupali i poticali dodatno njezino opadanje.

Vizualno kosu možete učiniti gušćom korištenjem određenih preparata za kosu (šampona, regeneratora, maski, kristala, losiona, moussea, pjena) ili pak izborom neke kraće frizure i nove boje koje će kosu vizualno učiniti gušćom. Ipak, izbjegavajte agresivne kemikalije za bojanje kose, kao i frizure koje zahtijevaju svakodnevno feniranje ili korištenje pegle za kosu. Za to nećete imati ni vremena uz bebicu koja vas treba, a niti će vaša kosa u ovoj fazi to “izdržati”.

Kao i cijeloga života, pazite što jedete i unosite dovoljno namirnica bogatih vitaminima i mineralima.

Do kad će opadanje kose trajati?

Opadanje kose ne bi smjelo trajati duže od šest mjeseci. Isto tako, na mjestima gdje je “stara” kosa otpala, trebali biste vidjeti mladu paperjastu kosu koja će je zamijeniti. Nova kosa najvidljivija je na rubovima vlasišta uz čelo, pa ako je zamijetite nakon faze opadanja, doista se nemate zbog čega brinuti. Unutar šest do dvanaest mjeseci nakon poroda, vaša kosa trebala bi se vratiti u normalu, obnoviti i biti one debljine, gustoće i elastičnosti kao u razdoblju prije trudnoće.

Ipak, kod nekih žena kosa više nikada neće imati istu teksturu kao prije trudnoće. Nekima će biti kovrčavija ili ravnija, nekima suša ili masnija nego što je bila prije trudnoće.

Kada se trebam zabrinuti?

Ako gubitak kose ne počine jenjavati šest mjeseci nakon poroda, ako vam ispadaju šake i šake kose, ako kosa ispada samo na jednom dijelu glave te se već počinje nazirati tjeme, a pogotovo ako ne raste nova kosa, svakako posjetite liječnika endokrinologa i dermatologa. Liječniku se odmah zaputite ako uz gubitak kose primijetite i neke druge simptome kao što su promjene na koži slične psorijazi ili seboreji. Gubitak kose često je i posljedica nedostatka željeza u organizmu ili anemije, što nije rijedak slučaj kod novopečenih mama. Gubitak kose može biti i posljedica bolesti štitnjače ili policističnih jajnika.

www.klinfo.hr