HODANJE – zašto je važno za mamu i bebu?

3 min čitanja

Hodanje je važno za bebicu i prije nego što prohoda, a jednako je nužno i mami. No, kad je pravo vrijeme da to maleno biće, koje ste devet mjeseci nosili pod srcem, zaštićeno od svih štetnih utjecaja okoline, upozna svijet? Mišljenja su donekle različita pa neki kažu da treba pričekati da zaraste pupak, drugi da se s mališanom može izaći već nakon tjedan dana, treći pak zimi, kažu, valja pričekati do dva tjedna. No, vaša je bebica posebna, svaka jest, i vi ju najbolje poznajete.

Zašto je hodanje važno za novorođenče i mamu?

Najprije, zbog kisika. Niti u jednoj prostoriji nema svježeg zraka koliko ćete ga naći na najprometnijoj ulici. Naravno, za šetnju ćete birati mirnija mjesta, parkove, prirodu, jer tamo gdje ima drveća i zelenila sigurno ima i kisika. Za mamu je to prilika da prošeta s prijateljima, upozna ih s novim članom obitelji, uživa u komplimentima kojima bebu obasipaju, i promatranju kako mališan reagira na brojne nove senzacije u svojem prvom istraživačkom pothvatu. Tako uzbudljiva avantura vašem će mališanu, budite uvjereni, potaknuti apetit pa ćete i same primijetiti kako, nakon šetnje, vaš mališan bolje jede, i još važnije – brže i slađe zaspi.

Zatim, zbog vitamina D što ga naša koža sintetizira iz sunčevih zraka, čak i za oblačnih dana. Ultraljubičaste zrake koje izazivaju ovaj proces ne djeluju iza staklenih površina. Vitamin D3, odnosno kolekalciferol, važan je za razvoj kostiju i živčanog sustava, a malo je namirnica koje ga sadrže u dovoljnoj mjeri. Dovoljne količine ovog vitamina važne su i za mamu jer djeluje preventivno na pojavu visokog krvnog tlaka, poremećaja ponašanja i depresije, nastanak osteoporoze i pojavu malignih oboljenja. Stručnjaci preporučuju barem 15 do 20 minuta izlaganja kože sunčevim zrakama. Pri tom je dovoljno imati otkriveno samo lice.

I konačno, da bi mališan osnažio svoj imunitet i koristio sva svoja osjetila. Zvukovi, boje, mirisi – sve to ograničeno je u zatvorenim prostorima. Zimi, osim toga, prostori su zagrijani, zrak suh i zaraze se brže šire. Vitamin D ili ‘vitamin sunca’ važan je i za modulaciju imunoloških funkcija pa će šetnja s mališanom i po najhladnijem vremenu, ako nema vremenskih ekstrema, mališanu goditi više nego da ga držite zamotanog u pregrijanoj sobi.

Naravno, nemojte se odmah iscrpljivati – dovoljne su lagane šetnje, pa ako se vaše tijelo teško oporavlja od porođaja izađite radije kratko, a dva – tri puta dnevno.

Za Bipo klub časopis Mama&Beba