I bebama treba godišnji

4 min čitanja

Planiranje putovanja s bebom može biti stresno, no to se može izbjeći! 

Dokle god ste dobro opremljeni i informirani, postoje brojni benefiti za putovanje s bebom. Bez obzira putujete li u posjet obitelji ili želite godišnji odmor provesti u drugom gradu ili čak drugoj zemlji, postoje jednostavni koraci kako da vaša beba mirno i ugodno provede putovanje. Evo nekoliko savjeta na što misliti prije polaska na put kako bi prošao što jednostavnije.

Oprezno s noćnim vožnjama

Može biti primamljivo voziti se tijekom noći pod pretpostavkom da će beba spavati cijelo vrijeme. Možda razmišljate na način da dok jedan roditelj vozi, drugi spava s bebom. Ovo je najbolji scenarij koji se rijetko ostvari. Također imajte na umu da ako se pojavi bilo kakva hitna situacija, tijekom dana je lakše pronaći mjesta za zaustavljanje. 

Ako se pak odlučite za vožnju noću, pokušajte zakazati svoj polazak tako da se poklopi s vremenom za spavanje. Prođite kroz cijelu svoju rutinu (kupanje, pidžama, uspavljivanje pjesmom – što god vaš večernji ritual podrazumijeva), ali umjesto u krevetić, bebu stavite spavati u autosjedalicu. 

“Generalni savjet je da beba ne smije sjediti ili spavati u svojoj autosjedalici više od dva sata.”

To je zato što se položaj u ležećem položaju smatra najboljim za njihovo zdravlje, a u dječjoj autosjedalici taj položaj nije moguć. Pri dužim putovanjima stoga isplanirajte redovita zaustavljanja za nahraniti i presvući bebu. Sa sobom ponesite dekicu na kojoj bi se beba mogla dobro protegnuti kad stanete na pauzu. 

Neka vam sve zalihe budu pri ruci

Možda imate golemu torbu sa svime što vam je potrebno da izdržite putovanje s djetetom duže vrijeme, ali to nije nešto po čemu biste željeli kopati na autocesti dok beba plače iz petnih žila ili dok ste parkirani na nekom odmorištu usred noći. Sve ove predmete možete spakirati u ruksak ili torbu srednje veličine:

  • prijenosna podloga za presvlačenje s nekoliko pelena,
  • paket maramica,
  • unaprijed pripremljene bočice u maloj frižider-torbi,
  • dvije ili tri male, ali višenamjenske igračke,
  • dječji toplomjer za čelo,
  • mali prijenosni zvučni uređaj,
  • dodatna deka.

Osim torbe za bebu, pobrinite se da postoji i jedna za odrasle. To može uključivati punjače za mobitele, tablet ili e-čitač, grickalice s visokim udjelom proteina, masku za spavanje, mali jastuk, slušalice i čepiće za uši.

Baby masaža je uvijek dobro rješenje!

Bebe mogu postati ukočene i vrlo nervozne nakon što satima sjede u sjedalicama, baš kao i odrasli. Nauči nekoliko tehnika masaže za bebe koje možeš prilagođavati ovisno o načinu putovanja ili koliko dugo taj put traje. 

“Svoju bebicu možeš masirati tijekom vožnje ili na pauzi.”

Nježno masiranje nogu i stopala često može pomoći da se uznemirena beba smiri dovoljno dugo da stignete do dobrog mjesta gdje će moći pošteno ispružiti noge. 

Budite spremni na baš sve

I ti i partner trebate znati da ako planirate negdje stići do određenog vremena, odmah na to možete zaboraviti. Pauza na odmorištu koja bi inače trajala pet minuta sad će trajati barem pola sata. I možda će već 10 minuta nakon što ste se vratili na put bebi opet trebati promijeniti pelenu. 

Možda se čini očito, no treba zapamtiti da su bebine potrebe sada na prvom mjestu. I vaše želje kako želite da ovo putovanje izgleda možda nisu nužno najbolja opcija za bebu. Stoga ostanite fleksibilni, budite spremni na sve scenarije i najbitnije – dišite. Uskoro ćete stići na svoje odredište i pravi godišnji onda može započeti.