Imaš maštovito dijete? Izradite fora kutiju za užinu!

4 min čitanja

Uz kutiju za užinu sa šarenim motivima, svaki obrok će biti malo veseliji. 

Samo zato što djeca u početku neće pakirati svoju kutiju za ručak, ne znači da ne mogu biti kreativni i urediti je po svojim željama. Kad kutiju prerastu ili požele novu, djeca kutiju mogu prenamijeniti za pohranjivanje posebnih čestitki, pisama, fotografija, umjetničkih potrepština, igračaka, suvenira… Opcija je bezbroj! Danas se fokusiramo na njegovu glavnu namjenu – lunch box je super način kako da tvoje dijete tijekom dana održi pravilnu i balansiranu prehranu.

Zašto je korisno imati kutiju za užinu

Za početak, obrazložimo zašto je super imati kutiju za užinu. Iako pakiranje kutije za užinu oduzima nešto vremena, pripremit ćeš djecu, na najbolji način koji možeš, da prihvate svaki izazov. Mnogo je nevidljivih razloga zašto je dobro imati lunch box. Evo 5 glavnih razloga!

Energija. Gdje god i za što god se tvoje dijete spremalo, bilo za vrtić, školu, izlet ili bilo kakvu aktivnost koja će zahtijevati dobar fokus i puno snage kroz dan, ovdje će kutija za užinu uistinu pomoći. Obrok s proteinima i ugljikohidratima pomoći će tvom djetetu da tijekom dana održi kvalitetnu energiju i uspješno odradi svoj dan.

Kontrola namirnica. Pakiranje užine znači da možeš kontrolirati koje će namirnice dijete  konzumirati tijekom dana, a za koje misliš da su bitne. Balansiraj užinu da ne bude dosadna i neka uvijek, uz obavezno voće i povrće, bude nešto za grickati kad ne stignu jesti. Osim toga, možeš nastaviti oponašati ono što jede kod kuće. Kad pakiraš hranjiv ručak koji se sastoji od voća, povrća i sjemenki, tada znaš da tvoje dijete pravilno jede tijekom dana.

Preferencije. Možeš prilagoditi užinu na temelju onoga što voli i ne voli, kao i onoga što misliš da bi trebalo izbjegavati. Ako je tvoje dijete intolerantno na mliječne proizvode, pšenicu ili orašaste plodove, s lunch boxom je sigurno da ne konzumira hranu koja mu ne odgovara. Mnogo je lakše spakirati hranu koju želiš da jede umjesto da brineš je li tvoj mališan taj dan jeo ili pazio što jede.

Raznolikost. Možeš mijenjati glavne elemente užine onoliko često koliko misliš da je djetetu potrebno – školska kantina ima svoj raspored kojeg se pridržava. Uz kutiju za užinu, imate mogućnost mijenjati obroke kako želite i prilagoditi svaki dan omiljenim djetetovim namirnicama, kao i uvesti novu hranu.

Smanjuje otpad kod kuće. Ostaci jučerašnjeg ručka mogu poslužiti kao super užina! Budite kreativni, složite sendvič od preostale pečenke, nadodajte salate i povrća i već imate jedan konkretan obrok. A sve grickalice koje niste pojeli kod kuće samo ubaci u posudicu u lunch box! Ovo je super način da se hrana u kući potroši prije sljedeće kupovine.

Izradite personaliziranu kutiju za užinu

Za izradu i uređivanje kutije za užinu ne treba vam puno toga. Kao kutiju možete iskoristiti običnu bijelu limenu kutiju ili plastičnu kutiju s malim posudicama koje se mogu umetati po potrebi. Treba vam puno naljepnica, kolaža ili starih crteža koje možete izrezati tako da ostanu najzanimljiviji likovi. Uzmite škare, obično ljepilo i ljepilo za decoupage – salvetnu tehniku. Decoupage tehnika sa salvetama jedna je od najpopularnijih tehnika ukrašavanja.

Upute:

Neka dijete odabere svoje omiljene slike za prekrivanje kutije za užinu – ideje možete pronaći u časopisima, knjigama, fotografijama… Zgodno je iskoristiti i stare udžbenike ili raspadnute slikovnice koje više nisu u dobrom stanju. Izrežite slike i prije lijepljenja ih prvo poslažite na kutiju. Kad se dijete odluči za dizajn, zalijepite slike. Možete ih namjestiti da se preklapaju ili da su praznine između njih popunjene kolažom u boji. Zatim prekrijte cijelu kutiju ljepilom za decoupage čime ćete dodati zaštitni sloj preko papirnatih slika i pomoći da ostanu na svom mjestu.

I to je to! Personalizirana kutija za užinu spremna je za nove avanture i puno, puno slasnih obroka.