Izgaranje u roditeljstvu je moguće, a evo kako ga spriječiti

4 min čitanja

Roditeljstvo se često romantizira kao nadasve radosno – postavljaju se očekivanja da bismo trebali njegovati svaki trenutak ranih godina svog djeteta.

Obitelji, međutim, znaju da je život složeniji iza rozih naočala i što ako se oni ne-baš-sretni trenuci poput neprospavanih noći, nerviranja, konstantnog “mama, mama” 20 puta prije zore – nakupe i postanu previše? Stručnjaci to nazivaju “izgaranjem roditelja”.

Problem roditeljskog izgaranja je taj što većina ljudi misli da je to normalno. Još je gore što se “izgorjeli” roditelji osjećaju posramljeno ili krivima jer su umorni.

“Prvi put sam mama i mogu reći da se u Borninih prvih 9 mjeseci puno toga dogodilo. Osim što se dijete razvija, postaje čovjek sa svojim karakterom i potrebama, trudiš se dobro osluškivati njegove potrebe i upoznavati što se sve mijenja, koje nas nove faze čekaju… Generalno jako puno istraživanja i nadgledavanja. Nekad je jako teško – često imam dulje periode nespavanja što je konkretan faktor mom izgaranju”, priča mama Irena.

“Ako sakrijete svoje osjećaje i ne poduzimate ništa protiv njih, to može ostaviti danak na vašem mentalnom zdravlju. “

“Ja izgorim svakako, ali onda se isplačem, dugo tuširam i ujutro me njihovi osmijesi vrate na tvorničke postavke”, kaže Anastazija, mama dviju curica.

Svatko drugačije doživljava izgaranje, ali to ne znači da ono ne postoji. Evo što sve trebate znati.

Utjecaj izgaranja na vaše mentalno zdravlje

Izgaranje roditelja dovodi do silne iscrpljenosti, emocionalnog udaljavanja od vaše djece i osjećaja da ste loš ili neučinkovit roditelj. Ovi učinci mogu ozbiljno utjecati na vaše mentalno zdravlje.

“Bilo je faza kad je Borna krenuo jesti kašice i ništa nije htio, po dva sata bih ga pokušavala hraniti s tim da se nije niti posjeo do negdje 9. mjeseca starosti, a trudim se od početka pravilno postupati s njim – educirala sam se u babyhandlingu, moraš ga držati u rukama na poseban način da mu kukići i kralježnica ne pate dok se dijete samostalno ne posjedne… To znači da sam, osim psihički, počela i fizički patiti. I ta faza je prošla. Svejedno, i dalje ponekad osjećam potrebu da se isplačem”, priča Irena.

A ono što čini mentalnom zdravlju, može početi utjecati na vaše cjelokupno zdravlje. Kako izgaranje napreduje, možete razviti hormonalnu neravnotežu, što može dovesti do smanjenog spolnog nagona. Ako kronično loše spavate, povećava se rizik od ozbiljnih zdravstvenih stanja poput bolesti srca i dijabetesa. Viša razina stresa također može povećati vaše šanse za ozbiljne zdravstvene probleme.

Izgaranje također može utjecati na vaš odnos s djecom.

Možda se nećete osjećati povezani s njima. Emocionalna udaljenost može utjecati na razvoj vašeg djeteta, što može dovesti do problema kasnije u životu. Stoga se bitno fokusirati kako to izgaranje umanjiti ili potpuno riješiti.

Evo nekoliko ideja kako se boriti protiv izgaranja:

Komunicirajte svoje osjećaje. Ako osjećate da već izgarate, jedna od prvih stvari koju biste trebali učiniti jest prenijeti svoje osjećaje partneru. Recite im da vam je potrebna podrška. Čak i ako ste zajedno nekoliko godina, oni vam ne mogu čitati misli. Ako ste samohrani roditelj, može biti korisno razgovarati s pouzdanim prijateljem ili članom obitelji.

Pazite što jedete ili pijete kad ste umorni. Kad ste iscrpljeni do te mjere da jedva možete funkcionirati, možda ćete posegnuti za brzim rješenjem poput kave, krafne ili nekog drugog slatkog zalogaja. No takva hrana može pružiti samo kratkoročni poticaj. Umjesto toga, nahranite svoje tijelo nemasnim proteinima, cjelovitim žitaricama, voćem i povrćem.

Vježbajte. Tjelesna aktivnost može pojačati vašu energiju! Također može pomoći u smanjenju stresa i depresije. Vježbanje ne znači da svaki dan morate ići u teretanu. Desetominutna šetnja po kvartu može vam pomoći da razbistrite glavu i dobijete poticaj za ponovno vježbanje.

Ne osjećajte se krivima! Ne osjećajte se krivima što ste odvojili nekoliko minuta za sebe ili odvojili vrijeme za sebe i svog partnera. To vas ne čini lošim roditeljem jer se s vremena na vrijeme usredotočite na vlastite potrebe. Zapravo vam briga o sebi može samo pomoći da budete bolji roditelj.