Jednaka pažnja blizancima

3 min čitanja

Kad se pažnja dijeli na dvoje    

Mnogi roditelji maštaju o blizancima – osim što se neki šale da tako riješe „dvoje, pa su mirni“, ne možete ne priznati da su dvoje potpuno jednakih mališana jedan krajnje simpatičan prizor. No, priželjkivali blizance ili ne, sigurni smo da znate da je odgajati dvoje djece odjednom – naporan i težak posao.

Bitno je otpočetka ih uskladiti, odnosno priviknuti na to da zajedno idu na spavanje, da u isto vrijeme jedu, kupaju se… Možda neće biti najlakše uskladiti ih u početku, ali to će vam uvelike olakšati vaš posao, a ujedno i osigurati dovoljno vremena da svojoj djeci posvetite više pažnje u vaše „slobodno“ vrijeme. Jer upravo je to ono najteže – kako ne uskratiti pažnju ni jednom djetetu, odnosno kako zadovoljiti njihovu potrebu za pažnjom, bliskošću i – ljubavlju.

Pristupite im individualno

Kako blizanci rastu, to postaje sve teže, ali nikako nemoguće. Ono što prvo morate osvijestiti jest da su blizanci naizgled isti, ali da je svaki od njih posebna osoba, drukčija od one druge. Svaki od blizanaca razvit će svoje sklonosti, imati svoje želje, ideje, potrebe. A vi ste tu da odgonetnete kako i kakvu pažnju posvetiti kome od njih.

Razvijanju osobnosti može pomoći i odijevanje. Naime, uobičajeno je blizance odijevati jednako, što, priznat ćete, izgleda neodoljivo. Ali to im neće pomoći u razvijanju njihovih osobnosti. Stoga, pokušajte uvesti razlike u odjeći svojih blizanaca – bez obzira na to radilo se o mališanima istog ili različitog spola.

Neka svatko dobije svoje vrijeme

Dogovorite se s partnerom da u određeno vrijeme svatko od vas posveti pažnju jednom od blizanaca. U tom vremenu prilagodite aktivnosti isključivo djetetu s kojim ste. Izmjenjujte se s partnerom, kako bi oboje djece dobilo priliku provesti vrijeme samo s jednim od roditelja u aktivnostima tijekom kojih im je posvećena nepodijeljena pažnja.

No, imajte na umu jednu stvar – nemojte im dopustiti da vjeruju kako je sve uvijek pravedno i ravnopravno. Nije moguće uvijek sve jednako odmjeriti i svakom od blizanaca pružiti potpuno jednaku količinu svega. Ponekad ćete morati kazniti ili nagraditi jedno dijete, a drugo ne. Kada to nauče cijeniti, bit će im lakše prihvatiti trenutke u kojima im nećete moći posvetiti potpuno jednaku pažnju. A to je vrijedna lekcija!

Nataša Krstičević – za BIPO klub