Jesi li čula za Montessori odgoj? Evo koje su njegove najveće prednosti

3 min čitanja

Metodu Montessori razvila je dr. Maria Montessori početkom 1900-ih. To je specifična metoda obrazovanja djece koja uključuje razne aktivnosti, učionice s djecom različite dobi i učitelje koji potiču neovisnost među svojim učenicima.

Dr. Montessori je vjerovala da djeca bolje uče kada biraju što će učiti. Cilj ove metode je njegovati dječju osobnost, neizravno poticati zanimanje za različita područja, a učenje pretvoriti u igru. Njene spoznaje itekako su utjecale na razvoj pedagogije u cijelom svijetu pa tako u Hrvatskoj trenutno postoji oko 20 montesorskih skupina (uglavnom vrtića ili posebnih programa u sklopu vrtića). 

Prednosti Montessori odgoja

Kao i kod svake druge metode podučavanja, postoje podijeljena mišljenja. Stoga nastavi čitati kako bi saznala neke od prednosti Montessori obrazovanja. 

Dijete je u središtu i ima slobodu birati svoj tempo

Montessori škola priznaje da je svako dijete drugačije i da mu se mora pristupiti kao individui, a ne kao dijelu cjeline. Također mu je važno ostaviti što više izbora i slobodu koja mu daje osjećaj sigurnosti. 

“Dijete samostalno bira materijale koji ga najviše zanimaju, razvijajući se u svom ritmu i tempu.”

Mnogi se roditelji boje da bez jasnog postavljanja granica dijete neće razumjeti kako se treba ponašati. Međutim, Montessori metoda pokazuje da se djeca mogu nositi s tim. U montesorskoj učionici, učitelj i djeca provode određena “osnovna pravila” za razred. Ova atmosfera usađuje samodisciplinu kod mladih i poboljšava kvalitete kao što su koncentracija, samokontrola i motivacija.

Neovisnost

“Učini to sam” je jedno od glavnih načela Montessori odgoja. Tvoja (ili učiteljeva) jedina zadaća je pokazati djetetu kako se na ispravan način izvodi zadani zadatak. 

“Dijete može ponavljati ono što i ti radiš, ali može raditi i nešto sasvim drugačije, kreativnije, fokusirajući se na druge stvari.”

Učiteljeva je zadaća uočiti to, a djetetova zadaća djelomično je naučiti kako samostalno donositi odluke. Ovo ne uči samo neovisnosti, već i činjenici da nema pogrešnih odgovora – jednostavno postoje različita pitanja koja možemo postaviti. Cilj ove metode nije zatvoriti djetetov um, već ga otvoriti. 

Ključne razvojne faze su fokus

Montessori obrazovanje usmjereno je na glavne razvojne prekretnice kod djece u dobi od tri do pet godina. Razvoj glavnih mišića i jezičnih vještina ima prioritet kod mlađe djece. Četverogodišnjaci vježbaju fine motoričke vještine dok se bave svakodnevnim aktivnostima poput kuhanja, umjetnosti i  izrade rukotvorina. 

Djeci se usađuje poštovanje

Poštovanje je izuzetno bitno. Još jedna velika prednost Montessori škola je to što se učitelji prema djeci odnose s poštovanjem i ponašaju se prema njima kao prema odraslima.

Potiče djecu da shvate važnost rutine

Djeci je potrebna rutina jer im pruža osjećaj sigurnosti. Montessori škole pomažu mladima u razvijanju rutina koje im omogućuju da se osjećaju odgovorno i da se koncentriraju na učenje na vlastiti način.

Zaključno, Montessori metoda priznata je u cijelom svijetu i smatra se savršenom metodologijom kada je u pitanju razvoj dječje osobnosti jer ju njeguje na vrlo učinkovit način. Ako bi voljela čuti iskustva drugih mama koje prate neka od montesorskih metoda kod kuće, pročitaj ovaj članak.