Jesti za dvoje? Evo što sve trebaš znati o tome

3 min čitanja

Kada apetit proradi

Nekome je trudnoća od prvog do posljednjeg dana popraćena tim sjajem o kojem svi pričaju. Netko se ni godinama poslije trudnoće ne može vratiti na staro. Pritom je bitno napomenuti da ni ne treba biti cilj vratiti se na staro. Žensko tijelo i jest tako magično zato što može podnijeti sve transformacije i opet ostati prekrasno i snažno. Međutim, ako je moguće izbjeći bespotrebno nagomilavanje kilograma (i to ne samo zbog estetike, nego i zbog zdravlja), zašto onda ne bi?

Sjećam se kad sam ostala trudna pa mi je moja baka stalno kuhala juhice za 4-5 dana. Kao prvo, bake nikad ne priznaju da nisi gladna, a sada pogotovo. Uvijek je govorila da sad moram dobro paziti jer ne jedem više samo za sebe – govori Nikolina (28), mama jednogodišnje djevojčice. Ističe kako nije “jela za dvoje” zato što vjeruje u te bapske priče, nego zato što joj je apetit radio kao nikad prije.

U prvom tromjesečju sam, kao i većina trudnica, imala problema s jutarnjim mučninama. Smetali su mi i jaki mirisi, a o hrani da ne govorim. Međutim, kako sam ušla u drugo tromjesečje, činilo se kao da sam morala nadoknaditi sve što prva tri mjeseca nisam mogla jesti – prisjeća se Nikolina kojoj se apetit najviše otvorio “na slatko”. Kaže kako je u prva tri mjeseca dobivala kilogram po mjesecu, da bi nakon toga vaga skakala i po 4 kilograma na mjesec.

Tada me je ginekologinja dobronamjerno savjetovala da “probušim žlicu“, posebice kada je riječ o slatkišima i da se više krećem – kaže Nikolina.

Trudnoća nije izgovor za prejedanje

Svaka je trudnoća individualna i malo je pravila koja su potpuno univerzalna. Dok nekim trudnicama, kao Nikolini, pašu slatkiši, drugima želudac (i beba) traži samo brokulu. Međutim, svi ginekolozi savjetuju kako je, ma kako on dobronamjeran bio, savjet naših baka o tome da se mora jesti za dvoje neprimjenjiv.

Prehranu u trudnoći treba prilagoditi, posebice ako si prije trudnoće posezala za junk hranom. No, to i dalje ne znači da se trebaš prejedati.

Baš kao što svakome dođe, bez obzira na trudnoću, velika želja za brzom hranom, grickalicama i slatkišima, dobro je katkad pobijediti tu želju. Snagom volje. Budući da stalno prejedanje, a posebice prejedanje nutritivno siromašnim namirnicama, nikad nije dobro, ne dopusti da ti trudnoća bude izgovor.

Umjesto toga, trudnoća ti može biti inspiracija da se više posvetiš sebi, a samim tim i djetetu. Žene koje su već prošle trudnoću znaju kako to “jednostavnije zamisliti nego ostvariti”, budući da nikad ne znaš što te čeka u tih devet mjeseci. Istina je da će dijete, posebice od četvrtog ili petog mjeseca trudnoće, od mame uzimati više energije i hranjivih tvari. No, to još uvijek ne znači da ti je dobro stvarati (bespotrebne) zalihe.

Dijete je pametnije nego što se čini. Ono će od mame uzimati samo hranjive tvari koje mu odgovaraju i trebaju. Ostatak ide mami.

Tako, recimo, ako se najedeš i prejedeš nezdrave hrane, tvoja beba će uzeti koliko je njoj potrebno. Prejedanje više štetiti tebi nego bebi. Upravo zato je preporučljivo, ma kako u početku bilo teško, pokušati jesti zdravije, pravilnije, redovitije, i to sve u dogovoru sa svojim liječnikom.