Jesu li hodalice štetne za bebin razvoj?

3 min čitanja

Mnoge današnje majke sjetit će se svojih fotografija u hodalicama, pa često ne vide razlog zašto svoju bebu ne pustiti da „hoda“ uokolo čak i prije nego beba samostalno prohoda. Osim toga, nije li zgodno kad se beba sama zabavlja, na sigurnom, otkrivajući polako svrhu svojih nožica, dok vi obavljate poslove po kući? No, simpatične i privlačne hodalice nisu pomagalo koje želite u svom domu.

Prvo pravilu u bebinu razvoju koje morate usvojiti jest da su za bebu dobri i poželjni samo oni pokreti koje beba sama napravi. Drugim riječima, kao što bebu ne treba postavljati da sjedi prije nego to sama napravi, tako ju ne treba „prisiljavati“ na hod prije nego što ga sama usvoji. Utjecanje na bebin razvoj bebi ne može koristiti.

Nezdrav položaj tijela

Naime, dijete će napraviti određene pokrete tek kad je na njih tijelo spremno – ako ih još uvijek ne radi samostalno, znači da  tijelo, kosti, mišići još uvijek nisi spremni na to. Hodalica čini upravo to – omogućava djetetu, odnosno prisiljava ga, da hoda prije nego je spremno na to. Osim toga, stopala su tijekom boravka u hodalici u neprirodnom položaju, budući da nije cijelim stopalima na podu, nego tek prstićima. Taj položaj može kasnije utjecati na nepravilan hod djeteta.

Osim položaja stopala, niti sam položaj djetetova tijela u hodalici nije zdrav. Postavljanjem bebe u hodalicu, cijela težina njezina tijela pada na bebine kukove i zdjelicu. Takav položaj ne može biti ugodan – zamislite da morate sjediti na uskoj traci dok vam noge gotovo vise s obje strane, i to na duže vrijeme. Nije udobno, zar ne?

Ima li koristi?

Pored svega, iako hodalicom želite potaknuti dijete da čim prije prohoda, moglo bi se dogoditi upravo suprotno. U hodalici beba stječe lažnu sigurnost, pa će se tako teže odvažiti pokušati sama hodati i kad joj se pruži prilika za to – jer samostalno hodanje zahtijeva trud, ravnotežu, neizvjesnost, padove i ustajanje – sve ono što u hodalici ne može iskusiti, a što joj uvelike koristi.

Da, istina, lakše je staviti bebu u hodalicu i imati slobodne ruke za pospremanje, ručak ili bilo što drugo. No, imajte na umu bebinu korist. Osim toga, ne nasjedajte na rečenice poput „pa i mi smo koristili hodalice, pa smo sasvim u redu“, jer posljedice utjecanja na bebin razvoj možda nisu drastične, ali to ne znači da nisu tu ili da ih ne treba pokušati spriječiti.

Nataša Krstičević – za BIPO KLUB