Kada krenuti u rodilište?

4 min čitanja

Kako prepoznati znakove početka poroda i može li se prerano krenuti u bolnicu? Pročitajte kada je pravo vrijeme za uzimanje torbe u ruke i u kojim situacijama se morate odmah uputiti u rodilište.

Mnoge trudnice nisu sigurne hoće li prepoznati prave trudove, hoće li na vrijeme krenuti u bolnicu ili roditi dijete po putu. No postoje jasni znakovi kada je vrijeme da uzmete torbu u ruke i krenete put rodilišta. Ako su vaši trudovi blagog do umjerenog intenziteta i dolaze u razmaku od pet do 20 minuta, to je vjerojatno rana faza trudova koja može potrajati od nekoliko sati do nekoliko dana.

Lažna uzbuna

Također, tzv. lažni trudovi, natjeraju mnoge buduće majke da odjure u bolnicu kako bi ubrzo bile poslane kući razočarane. Lažnim trudovima se tijelo priprema za porođaj i mogu se pojavljivati kroz cijelu trudnoću. Poznatiji su kao Braxton-Hicksove kontrakcije i u zadnjim tjednima trudnoće postaju jači i češći. Mogu trajati minutu ili duže i, iako su neugodni, uz njih možete normalno pričati ili se kretati. Neujednačeni su i kako počnu, tako i završe. Tuširanje toplom vodom može vam pomoći da se riješite neugodnog osjećaja i čak zaustaviti Braxton-Hicksove kontrakcije na neko vrijeme.

Zadnjih tjedana vjerojatno ćete osjećati i kako se maternica sve više spušta u zdjelicu i tako se priprema za porod. Možete imati češće stolicu i potrebu odlaska na WC zbog mokrenja što je prirodni način ‘čišćenja’ za porod.

Znakovi početka poroda

Hrvatske primalje u knjizi ‘Moja trudnoća’ opisale su neke od znakova početka poroda: pojava obilne sluzi (sluznog čepa) znači da se ušće maternice priprema za svoju ulogu. Sve trudnice znaju da pojava krvi u trudnoći nije dobar znak, ali krajem trudnoće pojava sukrvice (roskasti trag na gaćicama, ulošku ili na toaletnom papiru), praćena stezanjima maternice, može biti znak da ste se počeli pomalo ‘otvarati’. Zabrinuti se treba ako se pojavi obilnije krvarenje ili svježa krv i u tom slučaju treba poći u bolnicu.

Kada kontrakcije postanu redovite i bolnije te traju duže od 30 sekundi, vrlo je vjerojatno da je porod počeo. Kontrakcije postaju duže i jače. Za vrijeme trudova, mišići maternice se stežu i bol se pojačava. Ako položite ruku na trbuh, možete osjetiti kako je trbuh učvrsnuo. Kad se mišići opuste i bol nestane, osjetit ćete kako se i trbuh opustio. Trudovi pritišću vaše dijete prema dolje, otvarajući cerviks kao pripremu za prolazak djeteta kroz porođajni kanal.

Puknuće vodenjaka

Većini trudnici pukne vodenjak tijekom poroda, ali to se također može dogoditi i prije nego porod počne. Vaše nerođeno dijete razvija se i raste u vrećici ispunjenoj amniotičkom tekućinom. Kad je vrijeme da beba dođe na svijet, vrećica pukne i tekućina iscuri. To zovemo prsnućem vodenjaka. Plodni ovoji mogu prsnuti na dva načina. Ako prsne donji pol vodenjaka, doći će istjecanja veće količine plodne vode i ovu situaciju većina trudnica uglavnom lako prepozna. ‘Ako dođe do takozvanog visokog prsnuća vodenjaka (prsnuća plodnog ovoja visoko prema fundusu maternice), pojavljivat će se samo povremeno i oskudno vodenasta sekrecija. Bez obzira o kojem se obliku prsnuća vodenjaka radi, ono podrazumijeva da je započeo porod i da trebate krenuti prema rodilištu. Važno je napomenuti da trudnica može, ali i ne mora imati trudove. Trudnice često zbunjuje situacija prsnuća vodenjaka bez prisutnih trudova te one ostaju kod kuće čekajući trudove što je pogrešno’, objasnila je doktorica Senka Sabolović Rudman.

Prave trudove možete osjetiti kao tupu bol i stezanje maternice pa sve do nepodnošljive boli. Svaka žena je drugačija. No, kad krenu pravi trudovi, ne morate se bojati da ih nećete prepoznati. Hoćete! I uskoro ćete vidjeti svoju malu sreću.

www.klokanica.hr