Kako bezbolno prijeći s bočice na čašu

3 min čitanja

Bez obzira je li vaše dijete dojilo ili pilo adaptirano mlijeko, u nekom ste trenutku počeli koristiti bočicu za vodu, čaj ili mlijeko. No, prije ili kasnije doći će trenutak kad bočici morate reći pa-pa. A preporuke kažu da je bolje da taj trenutak bude čim ranije, a svakako između 12 i 18 mjeseci starosti djeteta. Ponekad nije lako, ali prelaskom na čašu činite djetetu dobro i to uvijek imajte na umu. Ako tražite razlog zašto djetetu uskratiti bočicu koju voli, evo nekih nakon kojih se nećete dvoumiti:

  • Sisanje iz bočice može uzrokovati karijes, posebno ako beba pije noću
  • Ako beba siše bočicu više zbog ugode, nego gladi ili žeđi, a često to postane slučaj, to može ometati razvoj govora
  • Kalorije koje beba dobiva iz onog što pije iz bočice nisu dovoljno hranjive, za razliku od krute hrane, a hrana se iz bočice „servira“ prebrzo, pa se tako unosi i previše kalorija
  • Rezultat predugog korištenja bočice, dokazano je, može biti pretilost

Kako početi?

Mališani se nerijetko navečer uspavljuju uz bočicu i to svakako morate ukinuti. Ujedno će baš to izazvati vjerojatno najviše bunta kod mališana, ali bočicu prije spavanja, kao i one noćne, treba ukinuti oko godine dana, a najkasnije 18 mjeseci. Zamijenite tu bočicu svojom blizinom, nekom igračkom, dekicom ili bilo čime što djetetu omogućuje da lakše zaspe. Ujedno pripazite da večera bude obilna, a ponudite i šalicu mlijeka prije spavanja, kako dijete ne bi kroz noć bilo gladno. Ako se, ipak, budi i traži bocu, ponudite mu vodu, a s vremenom bočicu zamijenite čašom.
I – budite strpljivi. Ovo će razdoblje biti stresno, ali neka vas vodi misao da je to za dobrobit vašeg djeteta.

Vašoj će bebi trebati neko vrijeme da se odvikne, a što kasnije započnete, trebat će duže. Ne čekajte da vaše dijete može samostalno držati šalicu u ruci, jer do toga mora doći učenjem (što uključuje i prolijevanje). Ako dijete ne prihvaća šalicu koju ste prvu ponudili, pokušajte s drugom, ali ne odustajte. Bočica ne smije djetetu služiti ni za igru, kako se ne bi previše za nju vezalo.

Mali savjeti

  • Tijekom odvikavanja djetetu uvijek prvo ponudite šalicu, a ne bočicu
  • U šalici neka bude djetetu poznat i drag obrok
  • Bebama je najzgodnija šalica s dvije drške
  • Ne provodite privikavanje tijekom bolesti ili druge stresne situacije
  • Imajte strpljenja! Ovo je velik korak za vašu bebu i ništa neće ići brzo…

Za Bipo klub časopis Mama&Beba