Kako da dobro brinem o sebi kad brinem o drugima

3 min čitanja

Jesi li i ti jedna od mama koja sebe uvijek stavlja na posljednje mjesto? Toliko si zauzeta brigom o drugima da nemaš vremena ni energije za sebe?

Svi imamo različite potrebe, bilo emocionalne, fizičke ili duhovne. Nije održivo po tebe kad daješ potpuni prioritet tuđim potrebama i zanemaruješ vlastite. Evo kako da vratiš fokus na sebe i pritom shvatiš da je to najbolje što možeš učiniti za svoju obitelj. 

Temelji dobre brige o sebi

Nemoj zanemariti glavne “stupove” brige o sebi – jedi zdravo, (idealno) spavaj 7 do 8 sati, vježbaj i nauči tražiti pomoć. Primjerice, zdrava prehrana dat će ti potrebnu energiju tijekom dana. Pripremanje uravnoteženih obroka može zvučati kao veliki zahtjev ako si zaposleni roditelj. No kada znaš koja ti hrana daje potrebne hranjive tvari, cijela organizacija će ti biti lakša. 

“U BIPI pronađi sve što ti je potrebno za pripremanje zdravih, ukusnih obroka – čekaju te moćne Nutrigold chia sjemenke, zdrave pahuljice, zdravi zaslađivači i još mnogo toga.”

Daj prednost brizi o sebi kada si zauzeta brigom o svima drugima

Dopusti si brinuti o sebi. Počni si govoriti da je briga o sebi važna i da ti je dopušteno njegovati svoje tijelo i duh. Evo nekoliko način kako to učiniti. 

Zakaži vrijeme samo za sebe. Briga o sebi mora biti u tvom kalendaru. Ako nije zakazano, vjerojatno se neće dogoditi! To može biti odlazak na masažu, frizuru, spa tretman s prijateljicama… A možeš si složiti i svoju spa oazu! Zamoli nekoga da uskoči na nekoliko sati s čuvanjem djeteta. Pripremi si vruću kupku, zapali koju svjećicu, pusti najdražu glazbu i prepusti se predivnim mirisima iz srca Jadrana. 

L’Adria prirodna kozmetika njeguje i najosjetljiviju kožu, a tebi će pružiti najdivniji osjećaj obnove i mira!”

Postavi granice. Zaštiti svoje vrijeme postavljanjem granica. Ako si već u punom pogonu, nemoj preuzimati nikakve nove obveze. Kad te netko zamoli za pomoć u tom trenutku, dopusti si da kažeš “ne”.

Shvati da ne možeš pomoći svima. Ponekad smo iscrpljeni jer pokušavamo riješiti probleme drugih ljudi ili popraviti probleme koji nisu naša odgovornost. Moramo biti sigurni da je naša pomoć željena i uistinu korisna.

Malo brige o sebi bolje je nego ništa. Nemoj žuriti s odbacivanjem pozitivnih učinaka malo brige o sebi – jedan zdravi međuobrok, šetnja oko kvarta, brzi poziv najboljoj prijateljici i slične stvari mogu učiniti čudesa.

“Pronalaženje prave ravnoteže između brige o sebi i brige o drugima proces je koji traje i često pomaže zapamtiti da je malo brige o sebi bolje nego ništa.”

Svakako je važno da brineš o svojim potrebama, bilo tako da naučiš tražiti pomoć, provodiš vrijeme s prijateljima ili par trenutaka uživaš sama u miru. Nije sebično dobro brinuti o sebi. Naprotiv, od velikog je značaja za tvoje zdravlje i zdravlje tvoje obitelji.