Kako da prvi odlazak zubaru prođe što bezbolnije

3 min čitanja

Nema potpunog zdravlja bez zdravih zuba, ma kako odlasci zubaru bili strašni. Dijete koje prvi put odlazi na pregled zubića, zapravo osjeća strah isključivo zato što mu ga odrasli prenesu. No, odlazak stomatologu može proći bezbolnije nego što misliš. Evo kako.

Što prije krene kod zubara, to bolje

Prvi odlazak zubaru je najvažniji. Zašto? Ako on prođe bezbolno, opušteno (kod nekih čak i veselo), dijete će izrasti u osobu koja neće imati fobiju od zubara. A oni koji se panično boje zubara, znaju koliko bi im takvo što olakšalo život. Važno je zato već na prvom susretu izgraditi povjerenje na relaciji dijete-stomatolog.

Pravo vrijeme za odlazak zubaru je već u dobi oko godine-godine i pol. Najgore što se može napraviti je da se prvi put ode zubaru tek kada nešto ne bude u redu. Naime, popravak zuba je – bez obzira na anestezije – bolan. Ako ništa, bolan je onaj zvuk aparata koji zubari koriste. Stoga, dijete treba upoznati svoga zubara koji će u početku samo pregledavati zubiće.

Dijete prvi put treba odvesti zubaru prije nego se neki zub pokvari. Ostvarit će bolju vezu sa svojim liječnikom kada ga upozna dok ga ništa ne boli.

Osim toga, tijekom tih prvih pregleda s djetetom treba razgovarati o zdravlju zubića. Čitaj mu slikovnice, pričaj mu priče, objasni mu kako je zdravlje zuba važno baš kao i, primjerice, zdravlje “pupe”, glave i sl.

Ponesi plišanca za podršku

Zubaru svakako trebate napomenuti da je dijete prvi put na pregledu. Neka dijete u ordinaciju uđe s omiljenim plišancem koji će mu pružiti podršku. Osim toga, istog tog plišanca možeš nekoliko dana prije sjedanja na stomatološki stolac, također odvesti zubaru. Zubar u ovom slučaju ćete, naravno, biti ti i dijete. Smisli igru u kojoj pregledavate zube plišanom medi i u kojoj je on sretan što su mu zdravi zubići.

Važno je prilikom upoznavanja sa stomatologom, liječnika predstaviti u pozitivnom svjetlu. Dakle, nikako prije toga ne bi trebala plašiti dijete sa “strašnim zubarom” kod kojeg će ići ako ne bude redovito pralo zube i slično. Osim toga, budući da su na prvom pregledu djeca jako mala, važno je da im i ti, i zubar, i medo pružite svu podršku. Ako krene plakati zbog straha ili panike, budite tu da mu pružite ruku i svakako ga nakon pregleda nagradite za hrabrost nečim što jako voli.