Kako dijete najbolje pripremiti za vrtić?

4 min čitanja

Već dugo razmišljate o tom danu kad ćete svog mališana poslati u vrtić, a pomalo ga se i pribojavate. Što ako bude plakao? Što ako ne bude htio odvojiti se od vas? Što ako…

Budite pozitivni

Za početak, morate imati na umu da će koja suzica zasigurno poteći, ali to je sasvim normalno. Dijete je dosad bilo gotovo neprestano uz vas, ili možda povremeno s bakom, djedom, a sad ćete morati biti odvojeni od njega veći dio dana.

Ono što morate imati na umu i što vama i djetetu može olakšati prilagodbu na vrtić je da vi budete što opušteniji i pozitivniji prema tetama, vrtiću i boravku vašeg djeteta u njemu, ali da iskreno tako osjećate. Što teže se vi budete odvajali od mališana, što više ćete strepiti od odvajanja, to je veća vjerojatnost da se dijete počne jednako tako osjećati i odbijati vrtić kao nešto loše.

Razmislite samo ovako, dječjom logikom: ako me mama ne želi ostaviti ovdje i ako je tužna zbog toga, to je sigurno nešto loše. Ako mama (ili tata), pak, kažu da je vrtić super, da su tete dobre, onda mora da je to istina, zar ne? Pričajte djetetu, bez obzira na to koliko staro dijete bilo kad kreće u vrtić, kako je vrtić jedno super mjesto, s puno djece i tetama koje ga paze, igraju se s njima, kako u vrtiću ima jako puno igračaka… I pripazite na to da budete uistinu uvjerljivi. Budite i sami jednostavno oduševljeni vrtićem!

Kratko i slatko

Kada uistinu dođe taj trenutak – stojite ispred vrata vrtićke sobe i znate da sad svatko ide svojim putem – učinite to što brže. Ako upitate tete u vrtiću da vam daju jedan, univerzalni, savjet za vrijeme prilagodbe na vrtić, veliki broj njih reći će vam ovo: nemojte se predugo opraštati od djeteta! Možda zvuči okrutno, ali morate znati da je to najbolje za oboje.

Na putu prema vrtiću grlite se, mazite, ludirajte, pričajte… ali kad dođe vrijeme da mališana ostavite u vrtiću, samo ga poljubite, pozdravite i otiđite – mirno i sa smiješkom. Možete osmisliti neki svoj kratki ritual koji ćete ponavljati svakoga jutra, kako bi se mališan mogao pripremiti za ono što slijedi.

Roditelji često ne vjeruju tetama kad im kažu da dijete koje na rastanku plače, prestane plakati kad roditelj ode, ali to je uistinu tako. Neka će djeca plakati i kad ih roditelj ostavi i kad dođe po njih, a vrijeme između tog provest će u bezbrižnoj igri, jelu, spavanju… Što prije to prihvatite, lakše ćete se nositi sa suzama.

Različite reakcije

Reakcije na vrtić mogu biti vrlo različite – od odbijanja hrane kod kuće, odbijanja obavljanja nužde u vrtiću, pa do „kažnjavanja“ roditelja neprimjerenim ponašanjem kod kuće. Možda će vaše dijete više i češće tražiti vašu blizinu kad krene u vrtić – udovoljite mu, neka zna da ste i dalje tu za njega i da ga nećete ostaviti. Nemojte ovim reakcijama pridavati puno pažnje i one će s vremenom prestati.

I još nešto! Mjesec dana prije nego mališan krene u vrtić, nemojte uvoditi nikakve promjene niti novosti (odvikavanje od pelena, prebacivanje u vlastiti krevetić…), jer je polazak u vrtić za dijete sasvim dovoljna, zahtjevna promjena, pa je bolje da se može usredotočiti samo na nju. I ne brinite, vaše dijete će u vrtiću steći brojne prijatelje, osamostaliti se i napredovati.

Nataša Krstičević – za BIPO KLUB
zamjenica glavne urednice magazina Mama&Beba