Kako djetetu dati lijek?

4 min čitanja

Idealno bi bilo kad nikad ne biste djetetu morali davati nikakve lijekove jer bi to značilo da je uvijek zdravo. No, ako dijete ipak mora piti sirup ili antibiotike, za početak budite sigurni da imate pravi lijek koji mu treba i da točno znate na koji način i koliko se često daje djetetu. To znači da ništa ne uzimate na svoju ruku, nego da se obavezno konzultirate s pedijatrom ili, ako se radi o manjim boljkama kad nije potreban recept za kupnju lijeka, s ljekarnikom.

U tom slučaju:

– obavijestite ljekarnika za što trebate lijek, koliko je dijete staro i koliko teško te je li alergično na koje lijekove ili njihove sastojke

– točno provjerite na koji se način lijek uzima i kod kuće još jedanput pažljivo pročitajte upute. Provjerite s kojim se lijekovima smije, a s kojima ne smije kombinirati

– ne mijenjajte način davanja lijeka ako vam se čini da lijek ne djeluje. Prije toga ponovno se konzultirajte s liječnikom (možda dijete treba drugu vrstu lijeka)

– upotrebljavajte priložene žličice, čašice, kapaljke za mjerenje doze

– obavijestite liječnika ako se pojave nuspojave

– vodite evidenciju kad dijete uzima lijek i postavite alarm na mobitel ili navinite sat da vas podsjeti kad je vrijeme za uzimanje lijeka. Katkad je bitno lijek uzimati u točno određenim razmacima

– kad djetetu noću dajete lijek, upalite slabije svjetlo i budite sigurni da ga je progutalo, a ne samo stavilo u usta i ponovno zaspalo. Ako je dijete ozbiljnije bolesno, pratite njegovo zdravstveno stanje cijelo vrijeme. Neka vas partner ili netko iz obitelji zamijeni u “dežurstvu” kad postanete preumorni. Zapišite i njima kad moraju djetetu dati lijek i na koji način.

– ne zaboravite da djeca ne smiju sama uzimati lijekove i da oni moraju uvijek biti dalje od njihova dohvata. Neki lijekovi izgledaju privlačno i dijete bi ih moglo zamijeniti za bombon.

– ako primijetite da djetetu nije bolje od trenutačne terapije, konzultirajte se s liječnikom.

Mogućnost izbora

S vremenom ćete vidjeti da se neki lijekovi za djecu mogu kupiti u više okusa ili oblika. Izaberite, ako je moguće, onaj koji djetetu više odgovara. Tako, na primjer, možete radije uzeti čepiće za djecu koja odbijaju progutati lijek ili zbog bolesti povraćaju. Sirupe i kapi možete djetetu dati žličicom ili štrcaljkom koja je priložena uz lijek. Pripazite da tekućinu uštrcate sa strane prema unutrašnjoj površini obraza, a ne izravno u usta kako se dijete ne bi zagrcnulo.

Mora li dijete popiti kapsulu, tabletu ili dražeju, stavite mu je na sredinu jezika i recite da popije dovoljno vode. Ako dijete lijek odbija popiti, tabletu možete zdrobiti, kapsulu otvoriti i pomiješati s malo čaja, soka ili vode i paziti da dijete popije sav sadržaj, a ne samo dio. U slučaju da povraća odmah nakon što proguta lijek, potrebno ga je dati ponovno. Prođe li više od 20 minuta, lijek se ne mora ponovno davati jer se najvjerojatnije već apsorbirao.

Što ako dijete odbija lijek?

Ako dijete uporno odbija popiti lijek i plače, pristupite mu nježnije, nikako agresivno. Ionako mu je teško jer je bolesno i ne treba mu dodatan stres. Ako je dovoljno veliko da vas razumije, objasnite mu zašto je toliko važno popiti lijek ili sirup.

Kad metode nježnog uvjeravanja ne pomognu, budite odlučni u tome da popije lijek i objasnite da drugog izbora nema. Budite strpljivi i pazite da se dijete ponovno ne rasplače jer to nimalo ne vodi k cilju. Mazite ga i predložite neku zanimljivu mirnu aktivnost (čitanje priče ili gledanje crtića) nakon što “odradi posao”. Igranje uloga bolesnika i liječnika (tj. mame i djeteta) s djetetovim plišancima jedna je od najučinkovitijih metoda kako da dijete nauči da je ispijanje lijeka korak do ozdravljenja, a ne roditeljski hir.

www.roditelji.hr