Kako odabrati odgovarajući trudnički grudnjak?

3 min čitanja

Trudnoću s razlogom zovu „drugo stanje“. Budući da vas priprema za najveću prekretnicu u vašem životu nije ni čudo da nosi niz promjena za vrijeme svog trajanja. Jedna od tih promjena očituje se i na vašim grudima, koje jednostavno bujaju. A to znači da trebate u shopping novog donjeg rublja. Posebnu važnost obratite na grudnjak. Budući da vam on treba biti dobra potpora i – kada beba stigne, saveznik u dojenju.

Kako bi vaše grudi što duže ostale čvrste i lijepe bitno je na vrijeme djelovati uz pomoć dobrog grudnjaka. Za vrijeme trudnoće i poslijeporođajnog razdoblja grudi se mogu povećati za čak pet brojeva. One rastu tijekom trudnoće i nakon porođaja kada naglo dolaze velike količine mlijeka – pa su mišići koji drže grudi pod prevelikim opterećenjem i može doći do njihovog spuštanja.

Materijal i udobnost

Neka vam prioritet pri odabiru grudnjaka bude materijal od kojeg je napravljen. Svakako se mora raditi o prirodnim materijalima, najbolje pamuku, budući da se koža u trudnoći više znoji pa mora nesputano disati.

Kada završi period dojenja grudi će vratiti svoju prvobitnu veličinu, ali ako ih niste dobro pazili, možda neće biti u istom stanju kao prije. Zato je važno za vrijeme i nakon trudnoće nositi grudnjak baš za tu namjenu. Naramenice grudnjaka moraju biti jake i široke kako bi mišićima olakšale posao. Košarice moraju biti čvrste ali prostrane, kako ne bi pritiskale dojke i kako bi mliječne žlijezde dobro radile i mlijeko imalo slobodan prohod.

Preporuka je da se i noću nosi grudnjak, budući da nema žice i tvrde košarice već je napravljen od više slojeva materijala ne bi vas trebao žuljati. Ili možete za noć kupiti tanji i manje čvrst grudnjak koji će pomoći vašim bolnim i teškim grudima.

Nemojte čekati treće tromjesečje da kupite dobar grudnjak, jer ponekad grudi počinju biti bolne i osjetljive već u prvim danima trudnoće, a počinju i lagano rasti. Ako vam je budžet ograničen, kada dođete u treće tromjesečje možete si  odmah priuštiti grudnjak za dojenje, funkcija mu je ista kao i onome za trudnice.

Grudnjak za dojenje

Kod grudnjaka za dojenje prednji sloj se otkopčava po principu tregera tako da dojite bez skidanja grudnjaka. Mora biti dizajniran tako da ga možete otkopčati jednom rukom, a dio oko bradavica trebao bi biti mekan budući da će one u tom razdoblju biti osjetljive. Ako si možete to priuštiti, najbolje bi bilo da kupite tri grudnjaka koja ćete mijenjati; jedan koji nosite, jedan koji je na pranju, i jedan koji čeka spreman u slučaju da mlijeko procuri ili se dogodi neka druga nezgoda.

Dizajn trudničkih i grudnjaka za dojenje napredovao je i stoga su vam dostupni mnogi lijepi modeli u raznim bojama i oblicima. Zato uživajte u njihovom izboru i kupnji, baš kao i obično kada idete u dobar shopping.

Za Bipo klub časopis Mama&Beba