Kako pomoći prehlađenim mališanima?

3 min čitanja

Dani postaju hladniji, a prehlade neizbježne pa ako imate bebicu mlađu od tri mjeseca, najbolje bi bilo da ne primate kućne posjete. Čak i kad je beba starija, svatko tko dolazi izvana trebao bi obavezno oprati ruke čim uđe u kuću. Uzrok prehlada su i previše zagrijane prostorije u kojima je zrak suh, kao i previše odjeće kojom mališana pretjerano zagrijavamo.

Prehlađenu bebu bolje je ne izlagati dodatnim zarazama u čekaonici kod pedijatra, osim ako ima temperaturu višu od 38 stupnjeva ili kad prehlada traje duže od tjedan dana i ometa normalno disanje, hranjenje i spavanje bebe. Puno možete poduzeti i sami, no doznajte i kad je važno konzultirati pedijatra.

Prepoznajte simptome

Beba je mrzovoljna i nervozna, počinje i šmrcati i otežano disati zbog začepljenog nosića.

Što možete učiniti:

  • Čistiti nosić više puta dnevno, obavezno prije hranjenja i spavanja.
  • Paziti da beba uzima dovoljno tekućine, najbolje majčinog mlijeka, i češće nuditi hranjenje.
  • Zrak vlažiti uz isparavanje eteričnih ulja eukaliptusa ili ružmarina.

Ispravno čišćenje nosića

Ova procedura zahtjeva zajedničku roditeljsku akciju jer će beba sigurno negodovati i otimati se.

Bebu treba okrenuti na bok i ukapati fiziološku tekućinu u gornju nosnicu i ponoviti na drugom boku s drugom nosnicom. Pumpicom ili aspiratorom odstraniti sekret i paziti na osjetljivu kožu oko nosića.

NAZVATI PEDIJATRA: Ako redovno čišćenje ne pomogne i nosić je nakon dan – dva i dalje začepljen te otežava bebino disanje, pitajte pedijatra koje bi kapi smjeli koristiti.

Upala očiju

Često se uz prehladu kod bebica javlja i upala očne spojnice – konjunktivitis. Oči su krmeljave, crvene, a kapci natečeni. Treba ih očistiti komadićem sterilne gaze s fiziološkom otopinom nježnim pokretom od unutrašnje do vanjske strane kapka. Istu gazu nemojte koristiti i za drugo oko.

NAZVATI PEDIJATRA: Kod težih slučajeva konjunktivitisa tražite savjet pedijatra o korištenju kapi ili antibiotske masti.

Mjerenje temperature

Prehlađenim bebicama obavezno je mjeriti rektalnu temperaturu sterilnim toplomjerom koji smo prethodno dezinficirali. Ako je temperatura povišena dijete treba osloboditi suvišne odjeće, temperaturu prostorije regulirati do najviše  25 stupnjeva Celzija i više puta dnevno do desetak minuta tuširati mališana mlakom vodom.

 NAZVATI PEDIJATRA: Rektalno mjerena temperatura uvijek je za pola stupnja Celzija viša, a u slučaju da bebina temperatura prelazi 38 stupnjeva obavezno se javite pedijatru.

Za Bipo klub časopis Mama&Beba