Kako preživjeti prve dane s bebom?

4 min čitanja

Većinu trudnoće brinuli ste kako će proći porođaj, hoće li sve biti u redu, te hoće li sve proći onako kako ste zamislili… U tom je uzbuđenju nekako nezapaženo prošao „strah“ od prvih dana s bebom kod kuće.

Naime, u bolnici ste ipak pod budnim okom stručnih osoba, i vi i vaša beba, a u trenutku kad izađete iz bolnice, djetetova dobrobit i skrb o njemu je samo na vama – roditeljima. To kod nekih može stvoriti određenu dozu panike, kao i sve nepoznato. Posebno zato što je beba jedno malo, krhko stvorenje za kakvo se nikad prije niste brinuli. No, samo polako! Roditeljski, a posebno majčinski, instinkt rješava mnoge probleme, a za ostale tu su pedijatar, patronažna sestra, stručna literatura i, naravno, mame, bake, tete, sestre, prijateljice…

Pripremite se na slatki kaos

Jedno je sigurno – naslušat ćete se bebina plača. To je gotovo jedini način na koji beba s vama komunicira, pa neka vas ne čudi česti plač. Ono što će biti najčešći uzrok plača je svakako glad. Najprije, stoga, uvijek provjerite je li beba gladna. To možete učiniti tako što ćete joj staviti mali prst u kut usana, pa ako krene ustima za prstom i počne ga sisati, to će vam biti pokazatelj da beba želi jesti. Osim toga, bebe plaču kad im nije ugodno – kad su zaprljale pelenu ili kad im je hladno/vruće. Dakle, ako je beba presvučena i čista, provjerite dlanom na leđima je li joj možda vruće ili hladno.

Naravno, ako ništa od ovoga ne uspije umiriti bebu, moguće je da ju nešto boli. Kod novorođenčadi su česti grčevi – kolike – kod kojih ponekad gotovo ništa ne pomaže. Ako sumnjate da su grčevi, posavjetujte se s pedijatrom koji će vas najbolje savjetovati. Svakako djetetu izmjerite temperaturu, te procijenite je li ju nužno sniziti, a obratite i pažnju na druge neobične simptome koji mogu ukazivati na to da je beba bolesna.

Dobro je imati…

Dobro je uvijek imati sve potrebno za presvlačenje i brigu o bebi na jednom mjestu. Prilikom presvlačenja bebe trebat će vam čiste pelene, čista odjeća, gazice ili blazinice za čišćenje pelenskog područja, krema za zaštitu pelenskog područja, čista voda. U prvim danima ili tjednima morat ćete se brinuti i za bebin pupak, odnosno pupčani batrljak koji ostane nakon što se prereže pupčana vrpca. Upute za njegu pupka dobit ćete već u rodilištu, a savjetovat će vas i patronažna sestra.

Patronažnoj sestri javite se odmah po dolasku iz rodilišta, te s njom dogovorite kad će vam doći u posjet. Kontaktirajte patronažu u vama najbližem domu zdravlja.

Ograničite posjete        

Kad beba napokon stigne kući, svi će ju htjeti vidjeti! No, vi ćete biti iscrpljeni od porođaja, a partner i vi zajedno umorni od skrbi za bebu. Jer, neispavanost je nešto na što morate računati, pa imajte na umu da je svaki odmor dobrodošao. Stoga, zauzmite stav, i držite ga se, kad se radi o posjetama. Nemojte da vam bude „puna kuća“ od jutra do večeri, jer će vaš odmor otići u nepovrat, a to neće dobro utjecati niti na bebu, pa bi ona vrlo lako mogla biti razdražljiva i plačljiva.

Neka vas posjete bliski ljudi, u vrijeme koje vi odredite, te ih se ne ustručavajte zamoliti da odu ako osjetite da je bebi već previše podražaja. No, jednu stvar nemojte odbiti ako vam se ponudi – pomoć oko bebe ili kućanstva. To će vam uvijek dobro doći!

Nataša Krstičević – za BIPO KLUB