Kako pripremiti dijete (a i sebe) za jaslice

5 min čitanja

Možda se čini kao da ste svoj smotuljak sreće još jučer držali i uspavljivali u rukama, a sad je već vrijeme za jaslice.

Prvi odlazak u jaslice velik je korak i još jedna promjena u rutini vašeg mališana. Bit će novih stvari koje treba naučiti, novih pravila koja će trebati slijediti, ali i novih prijatelja s kojima će odrastati.

Možete si olakšati

Unatoč tomu što vi znate kakve nove avanture čekaju vašeg mališana, dijete se svejedno može osjećati nervozno i tjeskobno dok se priprema za promjenu. Srećom, postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste im pomogli prije nego što krenu u novi svijet. Donosimo vam nekoliko ideja kako dijete lakše pripremiti na jaslice.

Ostanite smireni

Kako god vaše dijete reagiralo na jaslice prvi put, važno je da ostanete mirni. Djeca brzo krenu oponašati reakcije svojih roditelja, pa će ih vrlo vjerojatno “uloviti” ako ćete njihovo prvo iskustvo tretirati kao nešto tjeskobno ili traumatično.

“Strah me kako ću se osjećati kad ga prvi put ostavim u jaslicama… Vjerujem da će mi psihički biti teško, ali opet sve je u glavi i u pristupu. Lakše mi je kad se sjetim da ću se vratiti na posao koji volim – moram se koncentrirati na takav pristup, a ne na onaj je li dobro, što radi, plače li“,  kaže Irena, mama 9-mjesečnog Borne.

Kao roditelj, vi ste osoba u kojoj dijete traži sigurnost.

Ako ostanete mirni bez obzira na to kako vaše dijete reagiralo, pokazat ćete da ste tu za njih i da ih podržavate te da neke nove stvari mogu biti nelagodne, ali da ta neugoda ne traje.

Polako navikavajte dijete na veće grupe

Ako je vaše dijete jedinac, iznenadno ubacivanje u veliku grupu djece u jaslicama može biti veliki šok. Prije nego što vaše dijete krene s jaslicama, bilo bi dobro da povećate broj termina igranja s ostalom djecom slične dobi.

Poželjno je da se dijete navikne na ideju da je u blizini ostale djece, da zna dijeliti i mijenjati se za igračke, točnije, da zna funkcionirati u većoj grupi djece.

Odredite jednostavne zadatke

Već u jaslicama kreću jednostavni zadaci – očekuje se da djeca sudjeluju u pospremanju igračaka, stavljanju tanjura za vrijeme obroka… Davanje djetetu nekoliko zadataka prilagođenih njegovoj dobi kod kuće zaista može pomoći u tome, a također je sjajan način izgradnje njihovog samopouzdanja i neovisnosti.

Igra pretvaranja

Da biste dijete naviknuli na razdvajanje i samu ideju jaslica, pokušajte odglumiti neke stvari. Svakodnevne aktivnosti za koje se možete pripremiti “pretvaranjem” su, primjerice, oproštaj jedan od drugoga.

“Kad mi je kći kretala u jaslice, bilo mi je bitno da bude što samostalnija, a to je i tetama najbitnije – da sami jedu i da je odjeća i obuća prilagođena dobi da se što lakše skinu jer vrtić nije modna pista”, kaže Anastazija, mama dvoje djece.

Djeca vole rutinu (točnije, rutine!).

Stoga im navikavanje na pozdrav može pomoći da bolje razumiju proces i budu spremni. Također možete “glumiti” i druge praktične zadatke poput skidanja i vješanja kaputa ili ponovnog oblačenja. Ako vas je u kući više, uključite u to i ostale ukućane! Čitanje priča i zajedničko pjevanje pjesama također je sjajna ideja i možda već imate neke favorite u kojima oboje uživate.

Odbrojavanje

Prije prvog dana, idealno tjedan dana ili više prije nego što vaše dijete treba krenuti u jaslice, počnite vježbati novo djetetovo vrijeme za spavanje i jutarnju rutinu.

Posebno je važno da se dobro naspavaju prije prvog dana, ali osim ako zaista ne žele razgovarati o tome, nemojte biti opsjednuti ili pretjerano razgovarati o tome. Neka stvari idu svojim prirodnim tokom, umirujuće i opušteno.

“Najteže to sve pada nama roditeljima… A djeca se jaslica i većine vrtića ni ne sjećaju, ako vas to tješi”, poručila je Maja, mama dvogodišnjeg Marka.

I konačno…

Svi prijedlozi iznad su upravo to – prijedlozi. Ne postoje ispravni i neispravni načini kako pripremiti svoje dijete, ali i sebe na novu etapu života. Stoga je bitno da se ne iznenadite ili uznemirite ako vaše dijete, na primjer, bez ikakvog problema prihvati jaslice, bez potrebe za maminim ili tatinim zagrljajem.

Bez obzira kako se pripremali za jaslice, pokušajte to činiti na opušten i smireni način kako bi vaše dijete bilo uzbuđeno, a ne prestrašeno nad onim što ga tek čeka. Čekaju ga predivni trenuci!