Kako se uz što manje stresa skinuti s pelena. Doslovno

4 min čitanja

Uspješno odvikavanje od pelena zahtijeva strpljenje, odlučnost i dozu dobrog humora!

Dijete se obično na kahlicu uči u dobi između 2. i 4. godine, no važno je poštivati ​​djetetov ritam kada započne ovaj proces učenja.

Kada je moje dijete spremno?

Ako počnete prerano s odvikavanjem, djetetu će promjena djelovati pomalo zastrašujuće, a ako započnete prekasno, zadatak mu postaje dosadan. Stoga si prvo treba odgovoriti na ova pitanja kako biste lakše utvrdili je li sad pravo vrijeme ili ne:

Može li dijete samouvjereno hodati, sjediti i stajati bez pomoći ili teturanja?

Ako ne, ne biste trebali pokušavati gnjaviti dijete koje još nije savladalo pravilnu upotrebu svojih osnovnih dijelova tijela s ​​funkcijama koje bi trebali raditi. Dijete koje nije naučilo pravilnu kontrolu svojih mišića također vjerojatno neće imati kontrolu nad mišićima crijeva ili mokraćnog mjehura. Kontrola mokraćnog mjehura i crijeva važni su preduvjeti za odvikavanje od pelena.

Uspije li dijete izdržati 3 ili više sati bez da smoči pelenu?

Što je vrijeme za mokrenje ili kakanje više razmaknuto, to su svjesniji ili čak posramljeni kad se ne uspiju suzdržati. U ovoj fazi, oni sami počnu najavljivati ​​prije nego što padne velika nužda. Odvikavanje od pelena zahtijeva određenu razinu svjesnosti.

Je li dijete starije od 20 mjeseci?

To je obično doba u kojem su pokrili znatnu količinu razvojnih prekretnica. Stoga prilično dobro mogu razumjeti sve što ćete ih podučavati.

Je li dijete znatiželjno kada mama, tata ili druga starija braća i sestre idu u kupaonicu ili na WC?

Ako su svi odgovori na ova pitanja potvrdni, možemo prijeći na…

Super trikovi za odvikavanje od pelena

1. Pokažite djetetu njegovu “kakicu

Je li vaša prva reakcija bila “fuj”? Odmah stanite s takvim reakcijama, posebice pred djetetom. Ovdje je cilj učiniti izlaganje njihovoj kakici ili mokraći kao nešto pozitivno, nešto što ne izaziva išta negativno poput srama, gađenja ili sramote. Pustite ih neka vas promatraju dok čistite pelenu ili je bacate u kantu za smeće kako bi shvatili kakav proces to zahtijeva te da to nije ništa strašno, komplicirano ili „fuj“. Ako je u pitanju pelena natopljena mokraćom, neka je drže i osjete težinu mokre pelene naspram suhe i čiste.

Smisao ovoga je da u njihovu podsvijest uđe koliko je udobnije i učinkovitije održavati suhu pelenu nego kad je mokra.

2. Nabavite kahlicu koja će proces učiniti zabavnijim

Čak i mi ponekad poželimo sjediti na kahlici koja izgleda poput vlakića koji će te odvesti na daleki put.

Zabavna, šarena kahlica s kojom se vaše dijete može igrati dok je u kupaonici pomaže mu naučiti kako pravilno na njoj sjediti. Pomozite djetetu da shvati čemu služi. Jedan od načina da to učinite je da ga imate pored WC-a kako bi, dok vas gledaju kako idete svojim poslom, mogli ponoviti ono što radite.

3. Dan kad pelene službeno postaju povijest!

Oko ovoga napravite veliku stvar, točnije, pretvorite to u mini proslavu! Recite svom slatkišu da je sada velik i da će nositi gaće odraslih ljudi te da nema više pelena. Neka shvati s čime to dolazi: mora otići na kahlicu, spustiti donje rublje i onda sjesti kad osjeti želju da piški ili obavi veću nuždu. Nema više kakanja ili mokrenja čim osjete želju.

Ako već imate standardnu kahlicu, možete ju ukrasiti ili nabaviti još jednu koja će privlačiti djetetu pažnju. Zapamtite, pravimo veliku stvar od posljednjeg dana nošenja pelena! Odvedite dijete u kupnju i neka sami izaberu svoju omiljenu kahlicu. Djeca će obično htjeti više koristiti predmet oko kojeg svi dižu galamu.

4. A kada dijete pogriješi…

Nemojte ga ukoriti. Obično će napraviti nekoliko lokvica ili čak i dalje piškiti u donje rublje kada krene na kahlicu prvih nekoliko puta. Pozitivna podrška uvelike osigurava ponavljanje željenog ponašanja. Vaš kikić više nije tako mali i zaslužuje pohvalu za svako postignuće, a odvikavanje od pelena itekako je velik pothvat.

I BIPA POMAŽE PRI ODVIKAVANJU OD PELENA

Za sve bebe pred kojima je avantura odvikavanja od pelena, BIPA ima super rješenje!

Na našim policama potražite višestruko nagrađivane Bambino Mio UK & Ireland gaćice za odvikavanje od pelena i pomozite svojim mališanima na putu do neovisnosti.