Kako se vratiti u formu nakon poroda?

2 min čitanja

Vratiti se u formu nikad nije lako, ali još je teže nakon što ste rodili. Svakako prije nego se upustite u taj pothvat morate dobiti zeleno svijetlo od svog ginekologa.
Vježbanje odmah nakon poroda može dovesti do ozljede i nelagode koja će vas dodatno unazaditi u vašim planovima za vježbanje.

Prvi korak

Nešto vaše stare figure vratit ćete prirodno, ali za to treba vremena. Vašoj maternici treba šest do osam tjedana da se smanji na svoju normalnu veličinu i treba otprilike mjesec dana da se vaše tijelo riješi viška vode. Ovi prirodni procesi neće vas vratiti na vaše tijelo prije djeteta, ali možete ih iskoristiti kao dobar poticaj.

Odmarajte

Barem koliko god je moguće za novu mamu. Dovoljno sna držat će vaš metabolizam u ravnoteži i rjeđe ćete posezati za šećerom i kaloričnom hranom kako bi dobili energiju.

Kardio je ključ

Počnite s kardio vježbama, jer je to sjajan način da vratite snagu i postavite temelj za intenzivnije vježbe kasnije. Čak i guranje kolica pola sata dnevno može sagorjeti preko 150 kalorija.

Pazite na prehranu

Kažu da se trbušnjaci stvaraju u kuhinji. Važan dio vraćanja u formu je dobro postupanje prema tijelu iznutra kroz hranu koju jedete. Dajte mu mnoštvo voća i povrća, proteina, cjelovitih žitarica za čistu i dugotrajnu energiju.

Dižite utege

Ne bojte se utega! Vježbe otpora i korištenje utega grade tonus mišića, a što više mišića imate, više kalorija ćete sagorjeti. Kada se radi o vraćanju u formu, utezi su vam najbolji saveznik.

Neka bude zanimljivo

Ako ne uživate u trenutnoj rutini vježbanja, isprobajte nešto novo. Različiti fitness programi učinit će vas motiviranom i uzbuđenom oko povratka u dobru formu. Bitno je da se kroz vježbu zabavljate, to je ključ za motivaciju i konzistentnost koji će rezultirati povratkom u željenu formu.

Za Bipo klub časopis Mama&Beba