Kako treba izgledati prehrana djeteta od godinu dana?

3 min čitanja

Prvi rođendan je svojevrsna prekretnica u dječjoj prehrani. U tom razdoblju, naime, djetetova prehrana sve manje nalikuje bebinoj prehrani i počinje nalikovati vašoj. Ono što je važno imati na umu je da je to razdoblje važno jer se tada stvaraju prehrambene navike. Zbog toga bi djeci trebalo nuditi što više raznolikih namirnica bogatih hranjivim stvarima, a svakako ograničiti unos slatkiša i ostalih praznih kalorija.

Kroz hranu djeca žele izraziti svoju samostalnost, pa je važno da im ne namećete svoje izbore i načine – neka jedu kako žele i koliko žele. Ponudite im nekoliko cjelokupan ručak, ali ne brinite ako se odluče samo za jednu namirnicu.

Počnite s mlijekom

S godinu dana dijete je spremno za uvođenje kravljeg mlijeka. Mnoga djeca na početku ne vole okus kravljeg mlijeka, zbog činjenice da se razlikuje od majčina ili adaptiranog mlijeka na koje su navikli. Ako je to slučaj, pokušajte najprije miješati dvije vrste mlijeka.

Do druge godine dječjem organizmu su potrebne prehrambene masti za razvoj mozga i rast, pa do tada možete djetetu nuditi punomasno mlijeko. Nakon toga možete prijeći na mlijeko s manjim udjelom masti. No, unos mlijeka ne bi trebao biti veći od 700 mililitara dnevno.

Važno i dragocjeno željezo

Nakon godine dana morate pripaziti na unos željeza u dječji organizam. Važno je stoga nuditi im namirnice bogate željezom, poput mesa, peradi, ribe, mahunarki, tofua. S takvom bi prehranom trebalo nastaviti sve do druge godine života.

Namirnice koje ste odgađali uvesti, uobičajeni alergeni ili pak namirnice na koje je alergičan netko iz obitelji, možete početi uvoditi sada, ali svakako pripazite na reakciju. Ipak, još uvijek izbjegavajte namirnice koje bi mogle predstavljati opasnost od gušenja – kokice, tvrdi bomboni, tvrdo voće, grožđice, orasi.

Važno je da dijete unosi dovoljno povrća, voća, žitarica, mesa ribe… ukratko, važno je da dijete ima uravnoteženu prehranu.

Adaptirano mlijeko više nije potrebno

Prelazak na kravlje mlijeko isto tako znači da dijete koje je do tad dobivalo adaptirano mlijeko više ga ne treba. Ono što možete u početku napraviti je prijeći s bočice na čašu ili čašu s kljunom, te tako napraviti korak prema odvikavanju od bočice. Svakako biste trebali djetetu prestati nuditi adaptirano mlijeko tijekom noći, ako se dijete još uvijek budi. Formulu zamijenite vodom, nikako sokom ili zaslađenim čajem.

Nataša Krstičević – za BIPO KLUB