Kako u moru mliječnih formula pronaći najbolju

4 min čitanja

S dojenjem se nikad ne zna. Koliko god se mame trudile, nekad je jednostavno nemoguće zadovoljiti bebine potrebe samo s dojenjem ili izdajanjem. Srećom, tu su adaptirana mlijeka, odnosno mliječne formule, a evo kako za svoju bebu pronaći najbolju.

Najskuplja formula nije nužno i najbolja

Problema s dojenjem malo koja je majka pošteđena. Iscrpljujuće, stresno, bolno iskustvo koje s vremenom ili postane pjesma ili se jednostavno mora prekinuti. Neke mame jednostavno nemaju dovoljno mlijeka.

Milijun je razloga zbog kojih adaptirano mlijeko uskače kao spasitelj. Međutim, dojenju se uvijek treba dati prednost i svakako je važno poticati majke kako ne treba tako lako odustajati od dojenja. Za sve inofrmacije i, što je još važnije, pomoć oko dojenja uvijek se možeš obratiti patronažnoj sestri, ali Udruzi Roda koja ima SOS telefon za dojenje.

Ako si već sve pokušala i ništa ne ide, a beba je gladna i plače, nema druge nego posegnuti za nekom od formula. Odluka o uvođenju dodatne prehrane i adaptiranih mlijeka treba uslijediti nakon savjeta nutricionista, medicinskih i drugih stručnjaka. Međutim, čak ni to neće ići lako.

Od toliko izbora adaptiranih mlijeka stvarno razumijem svaku mamu koja je izgubljena. Osim proizvođača, treba potrefiti i formulu koja paše bebi. AC, AE, HA, PLUS i druge oznake u tim trenucima se čine kao hijeroglifi – govori Antonia (32), mama 1,5-godišnjeg Mara. Dodaje i kako je njihov početak uzimanja formule bio popraćen bljuckanjem i plačem.

Prva nam formula nije odgovarala. Maro je stalno bljuckao, bio je nervozan, a nismo znali zašto i zbog čega. Kada smo promijenili formulu, sve je postalo puno lakše – govori Antonia.

Iako je zadnja riječ vaša, ipak je preporučljivo najprije se posavjetovati s pedijatrom oko odabira adaptiranog mlijeka.

Bilo bi najbolje kada bi se na prvu dogodio klik između tvoje bebe i formule i kada bi se što manje tražilo baš onu idealnu formulu. I nemoj misliti kako je najskuplje adaptirano mlijeko na tržištu ujedno najbolje. Baš zato se zbog svega treba posavjetovati s pedijatrom.

Kada nađeš formulu koja ti odgovara, ne mijenjaj je

Suprug i ja smo smetnuli da smo ostali bez formule, a bilo je kasno navečer. Najbliži dućan koji je radio imao je formulu drugog proizvođača. Naravno, uzeo je formulu primjerenu dobi beba, ali bio je drugi proizvođač na što naše bebice nisu najbolje reagirale. Međutim, bile su gladne i jednostavno smo morali to napraviti. Srećom, nije bilo nikakvih komplikacija, samo malo nervoze i grčeva i sutradan smo se odmah vratili na našu formulu – govori Marija (28), mama 6-mjesečnih blizanaca. Dakle, kada pronađeš jednu formulu koja odgovara bebi, drži se nje.

Budući da su prvi mjeseci života poprilično stresni (ma kako predivni oni bili), ne trebaš se brinuti ni oko količine mliječne formule koju daješ bebi. Naime, na kutijama postoji tablica koja po mjesecima pokazuje koliko beba treba pojesti.

Najvažnije je promatrati i slušati svoju bebu. Ako je gladna, povlačit će praznu bočicu. Ako nije, vraćat će višak u bočicu.

Međutim, ako je jedan dan pojela manje, ne znači da joj odmah trebaš smanjiti dozu. Koliko god je moguće, pridržavaj se uputa na kutiji formule. Ako primijetiš reakcije na koži, mrlje, osip ili ako se bebi jave problemi s probavom, javi se pedijatru. U cijelom procesu je najvažnije strpljenje i pomno praćenje i osluškivanje bebinih potreba. I sve će biti u redu!