Kako umiriti bebu zvukovima?

2 min čitanja

Kako umiriti bebu zvukovima

Kad beba plače svaki će roditelj poduzeti sve što je u njegovoj moći da ju smiri i tu je dopušteno – sve. nošenje, ljuljuškanje, zabavljanje, pjevušenje… To su sasvim uobičajene metode, a kod djece nerijetko prolaze i daleko neobičnije. A sve što će smiriti bebu dobrodošlo je! No, postoji nešto što svakako morate isprobati – bijeli šumovi ili bijela buka. Pitate se što je to? Možda ste to već i instinktivno isprobali, a da tog niste ni svjesni.

Bijeli šumovi su jednolični, ravnomjerni zvukovi, poput zvuka usisavača koji radi ili sušila za kosu. Možda ste i sasvim slučajno primijetili da se vaša beba umiri ili čak zaspe uz neki od takvih zvukova. Naravno, nisu sve bebe potpuno iste, pa tako kod nekih upali možda neka varijacija na temu – na primjer zvuk perilice za rublje ili možda kosilice trave, tko zna, isplati se pokušati.

Zašto bebe vole te zvukove?

Razlog je u principu vrlo jednostavan – dok su bile u trbuhu, bebe su slušale raznolike zvukove iz vaše svakodnevice, ali svi su im zvučali jednako, prigušeni i jednolični, baš poput šumova. Dakle, koliko god zvučalo smiješno, zvuk usisavača može vaše dijete umiriti jer ga podsjeća na boravak u sigurnoj maternici.

Ako vam se čini sasvim nepraktično uključivati perilicu rublja ili usisavač svaki put kad vaša beba zaplače, možda ne bi bilo loše snimiti taj zvuk na mobitel ili neki drugi nosač zvuka i imati ga pri ruci kad zagusti.

No, imajte na umu da danas na internetu možete pronaći već snimljene brojne zvukove za smirivanje beba, pa će vam biti dovoljni samo računalo i internet. Tamo možete pronaći i zvuk otkucaja srca koji će također smiriti vašu bebu koja je taj zvuk slušala tijekom 9 mjeseci u vašem trbuhu. Nije loše pokušati i, na primjer, sa zvukom šuma valova, koji će smirujuće djelovati i na roditelje, a možda i na dijete.

Ako vam itko prigovori zbog korištenja ovih metoda, nemojte se obazirati, uputite ih da je zvuk „šuškanja“ koji često koristimo za umirivanje bebe vrlo sličan tome.
 

Nataša Krstičević za BIPO KLUB