Kako zaštiti bebe i djecu od komaraca?

3 min čitanja

Savjeti za zaštitu djece od komaraca

  • Izbjegavajte mjesta na kojima ima puno komaraca, osobito šume, jezera i druga mjesta sa stajaćom vodom
  • Ako ima komaraca, čak i kad je toplo, možete odjenuti svojoj bebi ili djetetu laganu majicu dugih rukava, duge hlače i čarapice
  • Odjeću možete poprskati repelentom, ili njime namazati dijete po koži, no pazite da ga ne stavite blizu djetetovih očiju ili ruku

Repelenti koji sadrže kemikaliju DEET pružaju najbolju zaštitu, ali Američka pedijatrijska akademija preporučuje da postotak te kemikalije u repelentima koji se koriste za bebe i djecu ne bude veći od 10 posto.

Uz to, preporuka je da ih se uopće ne koristi prije dobi od dva mjeseca.
Važno je napomenuti i da se proizvodi s DEET-om ne stavljaju na kožu ispod odjeće, jer bi se u tom slučaju moglo apsorbirati previše te kemikalije.

Također, kad se vratite izvana i više nam opasnosti od komaraca, vodom i sapunom operite dijelove tijela koje ste pošpricali repelentom.

  • Preko dječjeg krevetića, kolica, ali i na prozore možete postaviti mreže za zaštitu od insekata
  • Ne ostavljate navečer otvorene prozore, a umjesto toga, radije prostor rashladite klima uređajem ili ventilatorom

I ventilator postavljen uz otvoreni prozor i okrenut prema van može vam pomoći u borbi protiv komaraca. Ovo preporučuje i Američka udruga za kontrolu komaraca, uz objašnjenje kako su komarci vrlo slabi letači pa neće moći letjeti u blizini ventilatora.

  • Za sprečavanje ulaska komaraca u prostoriju u kojoj boravite i spavate mogu upotrijebiti i eterična ulja, a za to su najbolja ulja lavande, paprene metvice, citronele, eukaliptusa ili pačulija.

U nekoliko posuda s vrućom vodom nakapaju se eterična ulja i te se posude onda stave na prozor ili neka druga mjesta gdje insekti ulaze u sobu. Prije spavanja dvije kapi eteričnog ulja kapnu se na vatu, a vata se stavi blizu kreveta.

Petra Brzović, aromaterapeutkinja

Kako tretirati ubod?

Petra Brzović dodaje da se za sprječavanje slijetanja insekata na kožu kod starije djece upotrebljavaju ulja lavande i citronele, dok se za umirenje kože nakon uboda i smanjivanje crvenila i svrbeža, preporučuje kapnuti kap lavande ili čajevca na ubodeno mjesto.

Na mjesto uboda možete odmah staviti kockicu leda te tako spriječiti oticanje i svrbež.

Pokušajte djetetu objasniti da će grebanjem pojačati svrbež, ali mu svakako i podrežite nokte kako biste spriječili oštećenje kože i moguću infekciju.

Ako se ipak pojave znakovi infekcije, poput crvenila, oticanja, ili gnoja, možete se javiti liječniku. Također, provjerite s njim je li u redu koristiti antihistaminike i druge preparate za ublažavanje svrbeža. 

www.klokanica.hr