Koju kontracepciju odabrati nakon što rodite?

3 min čitanja

Iako vam prvo vrijeme nakon što rodite, uz sve obveze, seks neće baš često biti na pameti, već tijekom trudnoće mogli biste razmisliti o kontracepciji koju ćete koristiti. Ne, nemojte se nikako pouzdati u onu da je isključivo dojenje učinkovita kontracepcija, jer to nije u potpunosti točno i isključivo. Nije zgorega savjetovati se sa svojim liječnikom, bez obzira jeste li ranije koristili kontracepciju ili niste.

Dobro je znati sve opcije, jer nekad vam kontracepcija koju ste koristili prije trudnoće neće jednako odgovarati. Na primjer, kontracepcijske pilule nije preporučljivo koristiti dok dojite.

Mehanička zaštita

Mehanička zaštita su sva kontraceptivna sredstva koja sprječavaju da sperma dospije do jajašca. To su najčešće kondomi i dijafragma.

Ako ne puknu, kondomi su 100 sigurno sredstvo za zaštitu od trudnoće. Jednostavni su za korištenje i ne zahtijevaju nikakvu raniju pripremu niti provjeru zdravstvenog stanja. Mogli bi biti zgodni i kao privremeno kontraceptivno sredstvo, dok se ne odlučite za neko dugoročnije.

Dijafragma je zaštita koju, uz nanošenje malo spermicida, žena umeće u rodnicu prije seksa, a ona sprječava spermu da prođe kroz cerviks. O korištenju dijafragme posavjetujte se s liječnikom, najbolje na vašem pregledu šest tjedana nakon porođaja. Naime, ako ste ranije koristili dijafragmu, možda ćete sada, nakon porođaja, trebati nešto veću veličinu.

Hormonalne metode

U ove metode ubrajamo oralnu kontracepciju i spiralu. Kao što je već spomenuto, uz dojenje nije preporučljivo koristiti oralnu kontracepciju. Ako, pak, žena iz nekog razloga ne želi dojiti, s oralnom kontracepcijom ne bi ipak trebalo početi prije navršena četiri tjedna od porođaja, posebno zbog povišenog rizika od tromboze tijekom trudnoće. Ako je žena pak imala problema s visokim tlakom, treba pričekati do normalizacije tlaka.

Što se dojenja tiče, oralna kontracepcija djeluje tako da smanjuje količinu mlijeka kod majke, te može povisiti rizik od tromboembolije. Negativan utjecaj na dijete nije poznat. Ako se žena tijekom dojenja ipak odluči na ovu vrstu kontracepcije, preporučuju se čisti gestagenski preparati – mini-pilula ili depo-injekcije gestagena (umjetni progesteron).

Spirala je vrlo popularan način zaštite nakon porođaja. To je sustav koji se umeće u maternicu i otpušta male količine progestogena, sprječavajući tako da se sluznica maternice poveća. Oplođena jajna stanica nema se tako za što uhvatiti. Količina hormona koje otpušta je vrlo mala, pa su stoga i popratne pojave minimalne, a nema prepreka niti za dojilje.

Ova metoda kontracepcije može se početi koristiti šest do osam tjedana nakon porođaja. Dodatni je plus što rodnica nakon porođaja lakše prima spiralu. Spirala je 99 posto učinkovita, a djeluje tijekom pet godina. U bilo kojem trenutku možete ju ukloniti, te ćete tada ponovno biti plodni.

Nataša Krstičević – za BIPO KLUB