Koža vaše bebe

4 min čitanja

Nakon rođenja koža vaše bebe naglo se suočava s novim okruženjem: zrak, niže temperature, prisutnost mikroba, sve su to elementi na koje se još nije naviknula. Iako je krhka i nezrela, sadrži nevjerojatan stanični potencijal koji treba zaštititi; dakle, potrebna joj je posebna njega. Naučite kako da je upoznate i otkrijte naše savjete da biste mogli poštovati njezinu osjetljivost.

Struktura kože

Kožu, kao  zaštitni ovoj našeg tijela, čine tri glavna sloja: epidermis, dermis i hipodermis.

Epidermis je površinski sloj kože. Sastavljen je od više slojeva stanica koje se zovu keratinociti. Te stanice nastaju u najdubljem sloju epidermisa i zatim se pomalo penju prema površini kože. Kad stignu na površinu, gube svoju jezgru puneći se keratinom i tvore «rožnati sloj»: polupropustan štit sastavljen od korneocita povezanih lipidima i proteinskim spojevima. Rožnati sloj je prava zaštitna barijera koja štiti organizam od vanjskih utjecaja.

Na površini epidermis je prekriven mješavinom znoja i sebuma koji se zove «hidrolipidni sloj». Hidrolipidni film održava hidrataciju kože i stvara zaštitnu barijeru protiv bakterija i gljivica.

Dermis je potporno tkivo koje se nalazi ispod epidermisa te daje čvrstoću i elastičnost koži. Između ostalog sadrži vlakna elastina i kolagena.

I na kraju je hipodermis, najdublji  sloj kože. Većinom se sastoji od masnih stanica – adipocita, koji štite tijelo od promjena temperature i čine zaštitni sloj koji štiti kožu i tijelo od pritisaka kojima je izloženo.

Specifičnosti bebine kože

Bebina koža ima istu strukturu kao i koža odrasla čovjeka, ali još nije usvojila sve funkcije. Krhka je i nezrela i trebat će joj tri duge godine da ojača i u potpunosti preuzme svoju ulogu zaštitne barijere. Njezina nježnost proizlazi iz više faktora:

– Pri rođenju pH kože je gotovo neutralan Zatim se razvija i postaje kiseliji nego kod odraslih. Ta razlika čini bebinu kožu osjetljivijom na infekcije i iritacije.

– Hidrolipidni sloj tanji je kod bebe nego kod odrasle osobe. Još uvijek nedovoljno štiti epidermu od isušivanja i dehidracije. Koža vaše bebe je puno ranjivija prema utjecajima svijeta koji je okružuje.

– Rožnati sloj bebine kože također je krhkiji. Korneociti su manje povezani, što povećava propusnost za vanjske agense i infekcije.

– Njezina je derma tri puta tanja.

– U odnosu na težinu, koža je proporcionalno 3 do 5 puta veća kod bebe nego kod odrasle osobe. Posljedično, svaka tvar koja prođe kroz kožu bit će koncentriranija u tijelu, što može povećati opasnost od toksičnosti.


Nova istraživanja proizašla iz programa znanstvenih studija koje vodi Mustela došla su do još jednog velikog otkrića o bebinoj koži. Ona se od kože odrasle osobe razlikuje također po iznimnom bogatstvu matičnim stanicama: posjeduje zalihu matičnih stanica koja je u maksimumu pri rođenju, ali je iznimno osjetljiva u prvim godinama života, koje su razdoblje izgradnje kožne zaštite. Ova zaliha stanica, krhka i jedina za cijeli život, predstavlja životnu zalihu bebinoj koži: cijeli život njezina će uloga biti da obnavlja i održava opću ravnotežu kože. Važno je štititi je da bi se sačuvala svojstva kože vaše bebe za danas i za budućnost.

Odgovarajuća njega

Za ublažavanje nezrelosti kožne barijere bebe i zaštitu njezina iznimnog potencijala, važno je koristiti posebne proizvode za njegu koji poštuju njezinu osjetljivost, čuvaju njezinu zalihu stanica i ne nadražuju je.

Budite oprezni kad birate dermokozmetičke proizvode za svoju bebu: birajte jedino hipoalergene proizvode, visoko tolerantne i posebno formulirane za kožu najmanjih koji pridonose ojačavanju kožne barijere vaše bebe i zaštiti njezine zalihe ćelija od djelovanja čimbenika iz okoliša. Nikad za bebu ne koristite svoje proizvode za higijenu: prekiseli su i preagresivni i nisu prikladni za njezinu krhku kožu.

www.mustela.com.hr